Remus Cernea penalizează sistemul electoral românesc. Nu mai candidează la niciun fel de alegeri până când nu va fi schimbată legislaţia

Remus Cernea
Remus Cernea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul independent Remus Cernea a anunţat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Parlamentului, că a decis să nu mai candideze "la niciun fel de alegeri" până când România nu îşi va ajusta legislaţia astfel încât să respecte standardele prevăzute de Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Veneţia.

"Condiţiile extrem de restrictive au fost practic obstacole administrative şi financiare de netrecut. Am două opţiuni: să lupt în continuare pentru schimbarea acestui sistem sau să-l legitimez. România are nevoie de o legislaţie care să respecte standardele prevăzute de Ghidul bunelor practici electorale, elaborat de Comisia de la Veneţia. Până când România nu îşi va ajusta legislaţia în acord cu aceste principii, am decis ca nu voi mai candida niciodată în ţara noastră, la niciun fel de alegeri. Dacă aş mai candida, aş legitima acest sistem nedemocratic, profund injust", a declarat Remus Cernea, care, în urmă cu trei luni anunţase că va candida, ca independent, la funcţia supremă în stat.

În opinia sa, legislaţia din ţara noastră este mai restrictivă decât legislaţia altor ţări democratice şi îngrădeşte foarte mult accesul şi posibilitatea unor potenţiali candidaţi de a participa la alegeri.

"Colectarea a 200.000 de semnături echivalează cu o sumă cuprinsă între 50.000 şi 60.000 de euro. Acest lucru îngrădeşte foarte mult accesul şi posibilitatea unor potenţiali candidaţi de a participa la alegeri. Sistemul electoral din România seamănă cu o arenă sportivă în care în loc să fie permisă competiţia oricărui sportiv care ar purta un echipament obişnuit este permisă participarea doar a unor politicieni îmbrăcaţi în armuri de aur", a adăugat Cernea.