RISE Project. "Patronii Sensiblu au ascuns sute de milioane de euro în paradisuri fiscale"

Patroni Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca să scoată sute de milioane de euro în afara ţării, bani cu un statut fiscal incert, au dezvăluit jurnaliştii de la RISE Project.
Una dintre cele aproape 500 de farmacii Sensiblu
Una dintre cele aproape 500 de farmacii Sensiblu (www.riseproject.ro)

Probabil că fiecare familie din România a cumpărat, de-a lungul anilor, medicamente de la Sensiblu. Punctele de comercializare ale grupului de farmacii sunt peste tot, la colţ de bloc, în mall-uri, în staţii de autobuz, iar fiecare aspirină vândută a crescut profitul oamenilor din spatele lanţului de farmacii.

Cine sunt, însă, aceştia şi cum au construit una dintre cele mai profitabile afaceri din România? O parte din răspuns se află în PanamaPapers, baza de date scursă din serverele avocaţilor Mossack Fonseca din Panama. Documentele obţinute de RISE arată cum cei patru şefi de la Sensiblu au folosit paradisurile fiscale ca să mute sute de milioane de euro în afara ţării, bani cu un statut fiscal incert.

Reţeaua de farmacii este doar partea vizibilă a afacerii. În paralel, vânzările angro către spitale, prin divizia de distribuţie Mediplus Exim, contabilizează un flux bănesc de sute de milioane de euro, bani publici. Structura grupului a fost încă de la începuturi, la finele anilor ‘90, netransparentă, incluzând firme de tip offshore din Olanda, Cipru sau Insulele Virgine Britanice.

Temelia afacerii a fost pusă în anii ‘90 când patru cetăţeni străini au înfiinţat grupul ce avea să domine în scurt timp piaţa românească de produse farmaceutice.

Pentru a citi continuarea investigaţiei intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne