Rusia a anunţat că Nord Stream 2 a fost terminat vineri dimineaţă. Preşedintele Poloniei anulează întâlnirea cu Merkel, care se află în Polonia

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (John MacDougall/AFP/Getty Images)

Moscova a anunţat vineri că a fost finalizat controversatul gazoduct Nord Stream 2.

Proiectul cauzase, pe vremea administraţiei Trump, tensiuni majore între cele două maluri ale Oceanului Atlantic, SUA acuzând indirect Germania de creşterea influenţei geopolitice a Rusiei în Europa.

Cu toate acestea, administraţia Biden a dat undă verde proiectului, care mai avea de finalizat 160 de km, în urma unei vizite efectuate în luna iulie de Angela Merkel la Washington.

Reacţiile europene la anunţ au fost imediate, preşedintele polonez Andrzej Duda anulându-şi întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care era programată pentru astăzi. Duda se va afla la Katowice pentru o vizită planificată de mult timp, în timp ce Merkel se află la Varşovia, a transmis radioul polonez, adăugând că ambasada germană a fost informată despre deplasările preşedintelui.

Citiți și Der Standard: consorţiul Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

O reacţie a venit şi din partea preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, care a anunţat că Ucraina va lupta împotriva Nord Stream 2 chiar şi după ce va începe alimentarea cu gaz.

"Preşedintele Comitetului de conducere [al Gazprom, n.r.], Alexei Miller, a declarat că în această dimineaţă, la ora 08.45, ora Moscovei (05:45 GMT), construcţia gazoductului Nord Stream 2 a fost complet finalizată", a transmis Gazprom într-un comunicat de presă.

Conducta de gaz Nord Stream 2 urmează să dubleze aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia către Germania.

Cea mai mare controversă legată de Nord Stream 2 constă în faptul că proiectul deviază aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti de la ruta existentă, care trece prin Ucraina, ceea ce face ca Ucraina, partener al UE şi o ţintă majoră a războiului hibrid al Rusiei, să fie privată de taxele de tranzit pe care Rusia le plătea până acum.

Rusia a redus aprovizionarea cu gaze către Ucraina, având în vedere disputele oficiale legate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Preşedintele ucrainean a descris luna trecută conducta finalizată vineri de Gazprom drept „o armă geopolitică periculoasă”.

Nord Stream 2 are o lungime de 1.224 km şi urmează acelaşi traseu precum Nord Stream 1, gazoductul care a fost finalizat acum peste un deceniu.

Proiectul Nord Stream 2 este condus de compania rusească Gazprom, care are o participaţie majoritară la proiectul realizării acestui gazoduct, estimat la 10 miliarde de euro. Coacţionari la Nord Stream 2 mai sunt companiile germane Uniper şi Wintershall, compania franceză Engie, anglo-olandezii de la Shell şi austriecii de la OMV.

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder este preşedintele comitetului acţionarilor Nord Stream.

Pe parcursul construcţiei acestui gazoduct, Rusia şi Germania au insistat că Nord Stream 2 este un proiect pur comercial, poziţie pe care o menţin şi în prezent, cu toate că numeroşi analişti nu sunt de acord cu privire la beneficiile economice ale proiectului.

Un raport din 2018 al Institutului German de Cercetare Economică din Berlin sugera că acest proiect este inutil şi realizat pe baza previziunilor care „supraestimează semnificativ” cererea de gaze naturale din Germania şi Europa.

Proiectul Nord Stream 2 a fost, de asemenea, puternic criticat de către Polonia şi statele baltice, care se tem că Rusia îl va folosi ca armă geopolitică în disputele internaţionale.

Vineri, Pawel Soloch, şeful biroului securităţii naţionale al preşedintelui polonez, a declarat că întâlnirea programată pentru sâmbătă nu va avea loc din cauza "coincidenţei circumstanţelor şi nepotrivirii" programelor, transmite Agerpres.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe