Rusia acuză militanţii sirieni de pregătirea unui raid în oraşul Alep

Armistiţiul intrat în vigoare în Siria în 12 septembrie pare să se clatine tot mai mult. Moscova susţine că militanţii folosesc perioada de linişte relativă pentru a pregăti un asalt masiv. În acelaşi timp, Kremlinul a acuzat SUA că este prea pasivă în privinţa presupuselor mişcări ale militanţilor.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. (Captură Foto)

Rusia susţine că militanţii din Siria exploatează un acord de încetare a focului, ce a intrat în vigoare la începutul săptămânii trecute în ţara arabă, pentru a lansa un atac la scară mare în oraşul Alep.

“În timpul celei de-a 6-a zi a acordului de încetare a ostilităţilor ... doar trupele guvernului sirian au respectat de fapt moratoriul asupra operaţiunilor de luptă”, a declarat duminică generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

“Militanţii folosesc armistiţiul ca să-şi refacă forţele, să-şi revină şi să pregătească reluarea operaţiunilor de luptă”, a precizat el.

Militanţii “aduc forţe şi armament în zonele pe care le controlează, atât în timpul zilei cât şi al nopţii”, a susţinut Konaşenkov. Oficialul rus a adăugat că militanţii exploatează angajamentul Damascului pentru acordul de încetare a focului şi că trupele guvernamentale siriene nu deschid focul asupra militanţilor.

Konaşenkov a afirmat că Washingtonul are o atitudinea pasivă faţă de încălcarea acordului de încetare a focului comisă de militanţi. Armistiţiul a intrat în vigoare în 12 septembrie pe baza unui acord încheiat între Rusia şi SUA.

Încălcări

Generalul rus a criticat SUA că nu reuşeşte să separe aşa-zisa opoziţie siriană moderată de terorişti, conform prevederilor armistiţiului sirian.

“După o săptămână de încetare a focului, a devenit clar faptul că partea americană nu are nici influenţă şi nici contacte cu opoziţia moderată care acţionează la sol în Siria”, a precizat Konaşenkov.

El a adăugat că militanţii au comis 50 de încălcări ale armistiţiului în provinciile siriene Alep, Damasc, Hama, Latakia, Homs şi Daraa.

Rusia şi SUA au căzut de acord asupra unui armistiţiu în Siria în 9 septembrie după discuţii intense în oraşul elveţian Geneva. Acordul, care a intrat în vigoare 3 zile mai târziu, ar trebui să dureze şapte zile pentru a facilita accesul ajutoarelor umanitare la sirienii blocaţi în oraşul nord-vestic Alep.

În acelaşi timp, sâmbătă, un atac al coaliţie conduse de SUA în provincia siriană estică Dayr al-Zawr a provocat moartea a 62 de soldaţi sirieni şi rănirea a 100 de persoane. SUA a declarat că a crezut că bombardează poziţii ale luptătorilor jihadişti, adăugând că a pus capăt imediat operaţiunilor după ce a fost informată de Rusia de posibilitatea ca ţintele să fie de fapt soldaţi şi vehicule ale guvernului sirian.

Coaliţia bombardează Siria din septembrie 2014 fără autorizaţia Damascului sau a Naţiunilor Unite, şi susţine că operează în ţara arabă pentru a distruge grupul jihadist Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe