Rusia ar lansa o operaţiune „de menţinere a păcii”: 20 de tancuri şi 122 de blindate ruseşti depistate în Ucraina

Tancuri ruse.
Tancuri ruse. (youtube.)

Rusia ar putea începe o operaţiune 'de menţinere a păcii' în Ucraina, în următoarele două zile, conform surselor din cadrul ministerului rus de Externe, informează Kiev Post.

„Există o astfel de opţiune. Situaţia este complicată. Cu două zile în urmă l-am sfătuit pe (preşedintele ucrainean) Petro Poroşenko să 'îngheţe' conflictul în regiunile Lugansk şi Doneţk timp de câteva luni, astfel încât rebelii şi armata ucraineană să înceteze lupta… Poroşenko nu a acceptat planul”, a spus joi sursa, conform agenţiei ruse de ştiri Znak.

O operaţiune de menţinere a păcii este pregătită pe partea rusă: dacă este lansată, câteva unităţi ruse vor forma un cerc de protecţie în jurul oraşelor mari, astfel încât să asigure protecţia civililor paşnici”, a notat mass-media rusă citând sursa.

Informaţiile agenţiei de ştiri ruse nu au fost confirmate oficial, iar identitatea sursei rămâne neclară.

Credibilitatea informaţiilor este atestată de faptul că deputaţii Dumei de Stat ruse au fost instruiţi să rămână în Moscova, în următoarele zile, existând posibilitatea unei întruniri de urgenţă, anunţă Ukrainska Pravda.

Informaţiile sursei din cadrul ministerului rus de Externe s-au dovedit solide în trecut, a afirmat jurnalistul Znak, Katerina Vinokurova.

Ştirile vin pe fondul unei mobilizări a armatei ucrainene în estul Ucrainei, acolo unde Kievul a reînceput, de trei zile, „operaţiunile anti-teroriste”, denumirea dată războiului de eliberare a regiunilor aflate sub ocupaţia forţelor paramilitare afiliate Kremlinului.

Aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi rămân în apropierea graniţei cu Ucraina, în ciuda declaraţiilor înşelătoare emise de Kremlin, sugerează un lider al armatei ucrainene.

„Afirmaţia că trupele ruse au fost retrase de la graniţă este neadevărată. Nu a existat o retrage de trupe, ci chiar contrariul, a existat o rotaţie” de trupe, a declarat Andrii Parubi, şeful Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, pe 4 iulie.

Yurii Stets, şeful departamentului pentru securitatea informaţiei din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei, a declarat, vineri, că 20 de tancuri şi 122 de vehicule blindate din Rusia au fost depistate în regiunea Lugansk.

În acest timp, tensiunile din tabăra paramilitarilor afiliaţi Kremlinului din estul Ucrainei au atins un punct critic.

„O operaţiune de menţinere a păcii este pregătită pe partea rusă: dacă este lansată, câteva unităţi ruse vor forma un cerc de protecţie în jurul oraşelor mari, astfel încât să asigure protecţia civililor paşnici”, a notat mass-media rusă.

Trei dezertări din tabăra forţelor pro-Rusia au fost anunţate pe 4 iulie de agenţia de ştiri de stat rusă RIA Novosti, citând comandantul forţelor pro-Rusia, ofiţerul Directoratului Principal de Spionaj rus (GRU), Igor Strelkov. În aceeaşi zi, pe internet a fost publicat un material video în care Strelkov, vizibil traumatizat de ultimele zile ale conflictului, afirma că oraşul Slaviansk, baza principală a forţelor pro-Rusia, va fi distrus în două săptămâni dacă Rusia nu va trimite întăriri.

"Dacă Rusia nu încheie un armistiţiu sau nu intervine militar în numele nostru, în numele cetăţenilor ruşi care trăiesc aici, vom fi distruşi. Asta se va întâmpla într-o săptămână, maxim două. Iar primul distrus va fi Slaviansk, cu toţi locuitorii săi”, spunea Strelkov.

De asemenea, pe 4 iulie, un comunicat oficial publicat pe site-ul autoproclamatei Republicii Populare Doneţk anunţa dizolvarea guvernului local, incluzând un document semnat de liderul „republicii”, Valeri Bolotov.

Între timp, pregătirile pentru încă o rundă de discuţii de pace conduse de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desemnate să aibă loc în Ucraina, între Kiev, Moscova şi liderii forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei, continuă. Grupul ar trebui să se întâlnească „până pe 5 iulie” cu scopul de a ajunge la un armistiţiu necondiţionat şi bilateral, conform unui document semnat de liderii celor două părţi la Berlin, pe 2 iulie.

Pe fondul dinamicilor schimbătoare ale conflictului militar din estul Ucrainei, retorica dintre cele două tabere a devenit mai intensă.

Pe 2 iulie, Ministerul rus de Externe a cerut Kievului să reinstaureze armistiţiul încheiat pe 1 iulie şi să înceteze campania militară.

Pe 3 iulie, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Danylo Lubkivski, a cerut comunităţii internaţionale să nu accepte existenţa încă unui „conflict îngheţat” rus, de data aceasta pe teritoriul Ucrainei, precizând că vocea Kremlinului nu mai poate fi ascultată sau crezută.

„Lumea are nevoie de acţiuni reale din partea Rusiei”, a subliniat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe