S-a stins din viaţă Titus Munteanu

(BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Loredana Diacu
19.12.2013

Cunoscutul realizator TV Titus Munteanu a decedat, miercuri, la vârsta de 72 de ani. Munteanu era internat de două săptămâni la secţia de terapie intensivă a Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, unde a încetat din viaţă miercuri, în jurul orei 13.00, din cauza unei boli respiratorii complexe, informează Mediafax.

Titus Munteanu s-a născut pe 3 octombrie 1941 şi a rămas în memoria românilor ca unul dintre re-inventatorii programelor TV, contribuind la tranziţia TVR-ului dintr-o televiziune cenzurată care emitea 2 ore pe zi în ultimii ani ai regimului ceauşist, la televiziunea pe care o ştim azi.

Regretatul Titus Munteanu lasă în urmă aproape 50 de ani de carieră şi emisiuni foarte populare, precum „Şcoala vedetelor” (premiată în 1996 cu Trandafirul de Argint la Montreux - cel mai mare festival de televiziune din lume), „Numai cu acordul minorilor” şi „Televiziunea copiilor”.

Titus Munteanu a lucrat alături de Alexandru Bocăneţ, Tudor Vornicu şi alţi profesionişti ai TVR. A descoperit talente, a contribuit la apariţia pe micul ecran a unor nume ca Angela Similea, Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Marius Ţeicu, Elena Cârstea sau Phoenix care îi datorează lui Munteanu prima lor prezenţă la TV, conform lui Andrei Partoş, de la România Actualităţi.

Titus Munteanu este de asemenea, unul dintre oamenii „din umbră” care au contribuit la realizarea filmului lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, film ce prezintă fragmente neştiute din viaţa dictatorului român. „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" s-a aflat pe lista cotidianului „New York Times" printre cele mai bune 20 de filme în cinematografe în 2011.

Filmul reconstruieşte din imagini de arhivă viaţa dictatorului Ceauşescu şi a putut fi realizat graţie contribuţiei lui Titus Munteanu, care a muncit peste 1.000 de ore în arhivele TVR imagini la vizionarea şi selectarea imaginilor ce recompun parte din viaţa ştiută sau neştiută a dictatorului român.

Deşi prezintă imagini de arhivă, cu Ceauşescu în varii ipostaze, oficiale sau nu, filmul este extrem de actual, trimiţând la ceea ce se întâmplă azi. Trailerului filmului, îl prezintă pe dictator în timpul vizitei din 1971 din China, privind extaziat spre o solistă chinezoaică, care cântă plină de foc patriotic cântecul "Românie, Românie", în faţa oficialilor de stat, la Beijing. "It was beautiful", exclamă Ceauşescu emoţionat!

Patru decenii şi un pic mai târziu, premierul Chinei, venit în România, este primit cu emoţii şi aplauze de guvernanţii români, care, în semn de prietenie, nu au cântat cântece patriotice ci au coborât din clădirile Parlamentului şi Guvernului steagurile UE şi NATO pentru a arbora drapelul chinez.

Pentru toate realizările sale, în domeniul televiziunii şi filmului, Titus Munteanu rămâne în memoria colectivă ca un promotor al valorii şi moralităţii în detrimentul televiziunii de tip ieftin, comercial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor