S-au pus bazele Comisiei prezidenţiale privind Proiectul de ţară

"Este un proiect pe termen mediu şi lung, adică depăşim chestiunile cotidiene, luptele politice sau interesele de moment, dar fiecare partid va avea posibilitatea prin prezenţa în această comisie să-şi promoveze propriile idei", a subliniat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Nu mai puţin de 23 de personalităţi publice, respectiv 10 membri independenţi, un reprezentant al Guvernului şi câte doi reprezentanţi ai formaţiunilor şi partidelor parlamentare, vor forma Comisia prezidenţială pentru elaborarea Proiectului de ţară, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi.

"Această comisie nu va face o listă de măsuri, nu va fi o strategie, va fi un document politic, vor fi trasate nişte obiective, nişte ţinte clare, care să arate cum trebuie să se dezvolte România, ce linii de dezvoltare, de modernizare trebuie să urmeze România în perioada următoare, practic cum ne dorim să arate România ca membru al UE, ce nivel de ambiţii vrem să avem ca membru al UE, care este locul nostru, rolul nostru în UE. (...)

Nu putem vorbi despre o suprapunere a acestui proiect cu alte strategii, cu proiecte de guvernare, pentru că nu este rostul acestui proiect de ţară. Este un proiect pe termen mediu şi lung, adică depăşim chestiunile cotidiene, luptele politice sau interesele de moment, dar fiecare partid va avea posibilitatea prin prezenţa în această comisie să-şi promoveze propriile idei", a declarat Mădălina Dobrovolschi, citată de Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al şefului statului, această comisie prezidenţială are o componentă politică, existând reprezentanţi din partea tuturor partidelor parlamentare.

"Asta ar trebui să garanteze susţinerea politică - un element foarte important pentru că aceste obiective trebuie să se afle dincolo de controverse, de interese de partid contextuale, trebuie să fie nişte lucruri generale, nişte ţinte foarte clare care trebuie să rămână indiferent de ceea ce se întâmplă în fiecare zi pe scena publică. Ne aşteptăm nu la o strategie, pentru că s-au făcut foarte multe strategii în ultima perioadă, nu ne aşteptăm la o listă de măsuri, ci la nişte obiective foarte clare care să se bucure de consens şi susţinere politică", a subliniat Mădălina Dobrovolschi, adăugând că Proiectul de ţară va fi supus unei etape de dezbatere publică.

Comisia prezidenţială privind Proiectul de ţară îşi va desfăşura activitatea la nivelul Administraţiei Prezidenţiale şi va fi coordonată de consilierii prezidenţiali Leonard Orban şi Cosmin Marinescu. În perioada imediat următoare, va avea loc o primă şedinţă a acestei comisii, care va fi prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.

Comisia va avea, de principiu, întâlniri lunare, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui.

"Undeva la mijlocul anului viitor ar trebui ca această comisie prezidenţială să îşi încheie activitatea", a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Membrii Comisiei

1. Cei zece membri independenţi sunt: Cristian Popa - fost viceguvernator al BNR şi fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii, Dan Dungaciu - sociolog şi geopolitician, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre, Gabriel Drăgan - profesor universitar la ASE şi director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop - academician şi rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu - profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Concurenţei, Lucian Croitoru - consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Puşcaş - istoric şi profesor la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi fost negociator-şef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu - politolog şi preşedinte al Asociaţiei "Pro Democraţia", Valentin Lazea - economist-şef al BNR şi Iulian Chifu — fost consilier prezidenţial, analist de politică externă şi profesor la SNSPA Bucureşti.

2. Din partea Guvernului Cioloş a fost nominalizat Vasile Iuga — senior advisor la PwC.

3. PSD i-a trimis în misiune pe deputatul Viorel Ştefan şi pe fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica.

4. Cei de la PNL l-au nominalizat pe fostul ministru al Integrării Europene Ene Dinga, cercetător ştiinţific la Academia Română, şi pe fostul ministru al Economiei Adrian Ciocănea, profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti.

5. UDMR îi trimite în comisia prezidenţială pe europarlamentarul Winkler Gyula şi pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului.

6. Din partea ALDE vor participa Cosmin Cristian, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, şi fostul parlamentar Radu Cojocaru.

7. Partidul lui Traian Băsescu - PMP - va merge pe mâna europarlamentarului Siegfried Mureşan şi a lui Lucian Alexandru Curtu, decan al Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Braşov.

8. Grupul minorităţilor naţionale a optat pentru deputatul Varujan Pambuccian şi deputatul Ovidiu Ganţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne