"Sănătatea" iese în stradă! Miting de amploare al Federaţiei SANITAS în Bucureşti

Mii de sindicalişti vor ieşi mâine să protesteze în Capitală, nemulţumiţi că Guvernul care a promis măriri salariale mai mult le ia decât le dă.
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS (Epoch Times România)

Federaţia SANITAS anunţă un protest de amploare joi, în Bucureşti, protest la care se estimează că vor lua parte în jur de 8000 de cadre medicale. Mitingul va începe la ora 11.00 în Piaţa George Enescu de unde, la ora 12.00 se va porni în marş spre Guvern.

Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor vizează lipsa unor soluţii clar parafate privind sporurile din sănătate precum şi controvesatul transfer al contribuţiilor de la angajat la angajator, a anunţat, miercuri, preşedintele federaţiei, Leonard Bărăscu.

"– Vom pierde tichetele de masă, începând cu 01 ianuarie 2018;
– Plafonarea sporurilor pentru condiţii de muncă va duce la scăderea veniturilor;
– Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat va anula orice creştere de salariu din noua lege", susţin sindicaliştii.

"De luni de zile, guvernanţii nu fac decât să mimeze interesul faţă de domeniile pe care ei înşişi le-au decretat "de importanţă naţională". Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaţilor din Sănătate şi Asistenţă socială. Cum cred ei că vor opri plecare personalului medical din sistemul public, fie în afara ţării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creşterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale", a precizat preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

În consecinţă, la mitingul de mâine, sindicaliştii SANITAS vor cere:

- eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială;

- aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018;

- renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici;

- renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece aceasta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege;

- acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA;

- acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018;

- negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate.

Astăzi, sindicaliştii din sănătate au avut discuţii cu reprezentanţii Guvernului, la acestea luând parte şi premierul Mihai Tudose. Potrivit lui Bărăscu, citat de Agerpres, la întâlnirea de joi nu s-a discutat despre chestiunea trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, şi că sindicaliştii aşteaptă de la Guvern "o dovadă scrisă în Codul fiscal sau în draft-ul de lege în care să se spună că niciun angajat nu va pierde prin transferul acestor contribuţii sociale şi va rămâne cu acelaşi câştig net".