Gata cu "laptele şi mierea"! SANITAS anunţă proteste

Nemulţumiţi că guvernanţii "au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială", reprezentanţii SANITAS anunţă declanşarea acţiunilor de protest.
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS (Epoch Times România)

Indignaţi de "tergiversările practicate de guvernanţi faţă de problemele cu care se confruntă Sănătatea şi Asistenţa Socială din România", sindicaliştii SANITAS anunţă noi proteste. Astfel, pe 2, 4 şi 6 octombrie, membrii SANITAS vor picheta sediile ministerelor Muncii, Sănătăţii şi Finanţelor, urmând ca pe 19 octombrie să ia parte la un miting şi un marş. Pasul următor ar putea fi greva generală.

Anterior, sindicaliştii vor trimite memorii şi vor semna o petiţie, transmite SANITAS.

"În perioada 15-30 septembrie, toate organizaţiile membre ale Federaţiei SANITAS vor înainta memorii instituţiilor administraţiei publice centrale şi locale, dar şi a instituţiilor internaţionale, în care vor arăta care sunt principalele probleme ce împiedică funcţionarea normală a sistemului de sănătate şi asistenţă socială din România, precum şi tratamentul inegal, discriminatoriu, pe care l-au instituit actualii guvernanţi în ceea ce priveşte salarizarea personalului din aceste domenii. În acelaşi timp, vom pune la dispoziţia membrilor noştri de sindicat o petiţie online, care să ne ofere o imagine măsurabilă gradului de nemulţumire din sistem", se spune într-un comunicat al SANITAS, remis Epoch Times.

Principalele revendicări ale membrilor SANITAS sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice, plafon care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor; acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului tehnic şi administrativ; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege precum şi acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018.

"Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniştrilor de resort şi altor reprezentanţi ai instituţiilor administraţiei publice centrale, însă fără niciun rezultat.

În condiţiile în care, luni de zile, guvernanţii au mimat interesul şi au continuat să acţioneze în defavoarea angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială, ultima soluţie rămasă Federaţiei este declanşarea acţiunilor de protest", se mai arată în comunicat.