Sarkozy cere iar revizuirea Schengen, după ce discursul de duminică i-a adus o creştere în sondaje

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat în campanie electorală pentru un nou mandat, a pledat din nou luni seară, într-o emisiune a televiziunii franceze TF1 pentru revizuirea acordului Schengen. (ERIC FEFERBERG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.03.2012

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat în campanie electorală pentru un nou mandat, a pledat din nou luni seară, într-o emisiune de televiziune, pentru revizuirea acordului Schengen, după ce declaraţiile dure de duminică i-au adus o creştere în sondaje.

"Nu este acelaşi lucru să vrei să schimbi un tratat lansat în urmă cu o lună şi un tratat lansată în urmă cu 17 ani", a spus Sarkozy, referindu-se la renegocierea tratatului bugetar european, propusă de rivalul său Francois Hollande, respectiv la amendarea tratatului Schengen, cerută de el.

"Am fost întotdeauna un european convins", a subliniat liderul de la Elysee. "Am vrut Schengen pentru că am vrut ca Europa să fie apărată, nu pentru a deveni o sită. Din moment ce Schengen nu funcţionează, este normal să modificăm Schengen", a declarat el pentru TF1, invocând din nou argumentul unei "Europe care protejează".

"Cererea de protecţie este o cerere a tuturor francezilor", a subliniat el.

Într-un discurs rostit duminică, la Villepinte, Sarkozy a cerut o înăsprire a controalelor la frontierele europene, în cazul unei imigraţii masive. În caz contrar, a avertizat el, Franţa şi-a putea suspenda participarea la acord.

"Într-o situaţie economică şi socială ca a noastră, dacă Europa nu deţine controlul asupra intrării pe teritoriul său, ea nu-i va putea primi în mod demn pe cei care sosesc", a spus preşedintele. "Acordurile Schengen nu mai permit un răspuns pe măsură la gravitatea situaţiei. Ele trebuie revizuite", a mai spus şeful statului francez, care a făcut apel la crearea "unui guvern politic al Schengen, aşa cum va fi de acum încolo un guvern politic al zonei euro".

Sarkozy a pledat pentru "o disciplină comună în ceea ce priveşte controlul frontierelor (...) Trebuie să poată fi sancţionat, suspendat sau exclus din Schengen un stat care a eşuat să-şi îndeplinească îndatoririle".

Această poziţie a fost criticată dur de opoziţie. Un purtător de cuvânt al Partidului Socialist, Benoit Hamon, l-a acuzat pe Sarkozy că "vrea să se adreseze alegătorilor Frontului Naţional (FN)", partid de extremă-dreapta. La rândul său, europarlamentarul de stânga Jean-Luc Mélenchon l-a acuzat pe liderul de la Elysee că îi copiază ideile, în timp ce lidera FN, Marine Le Pen, l-a acuzat de ipocrizie.

În urma discursului de la Villepinte, Sarkozy a crescut uşor în sondaje, devansându-l pentru prima dată pe rivalul său socialist Francois Hollande. Astfel, el este creditat cu 28,5% din intenţiile de vot, în timp ce Hollande ar fi preferat de 27% dintre alegători.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor