Sarkozy: Poliţia l-a ucis pe suspectul de la Toulouse pentru a nu fi puse şi alte vieţi în pericol

Într-o alocuţiune rostită la Elysee, după moartea lui Mohammed Merah, preşedintele francez Nicolas Sarkozy le-a adus un omagiu "victimelor, copii, soldaţi, tată, precum şi familiilor lor". (FRANCOIS MORI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.03.2012

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat joi că forţele de ordine au fost nevoite să-l ucidă suspectul de la Toulouse pentru a nu fi puse alte vieţi în pericol.

Într-o alocuţiune rostită la Elysee, după moartea lui Mohammed Merah, Sarkozy le-a adus un omagiu "victimelor, copii, soldaţi, tată, precum şi familiilor lor".

El a transmis "condoleanţele naţiunii unite", înainte de mulţumi forţelor de ordine, justiţiei şi ministrului de interne pentru "munca lor remarcabilă".

"A fost făcut totul pentru a aduce suspectul în faţa justiţiei, dar era de neconceput să fie riscate ale vieţi. Deja au fost prea multe morţi", a explicat şeful statului.

În ceea ce priveşte poporul francez, Sarkozy a spus: "Franţa a rămas unită (...). Francezii trebuie să îşi depăşească indignarea şi să nu dea frâu liber furiei faţă de compatrioţii noştri musulmani, care nu au nimic de-a face cu motivaţiile nebuneşte ale unui terorist. Nu trebuie făcut niciun amalgam", a subliniat Sarkozy, amintind că primele victime ale lui Mohammed Merah erau de religie musulmană.

El a avertizat şi că guvernul va pedepsi pe oricine "intră online pentru a-şi exprima simpatia pentru terorişti".

Preşedintele a ordonat o anchetă privind eventuala propagare a ideologiilor islamiste în închisorile franceze. "Penitenciarele noastre nu ar trebui să devină un teren de propagare a îndoctrinării", a spus el.

"Republica trebuie să rămână implacabilă în apărarea valorilor sale", a adăugat el. "Unitatea trebuie să fie o prioritate, fermitatea un instrument în serviciul valorilor republicii", a conchis Sarkozy.

Ministrul francez de interne Claude Gueant a confirmat că bărbatul suspectat că ar fi ucis trei militari şi alte patru persoane la Toulouse este mort şi că doi ofiţeri de poliţie au fost răniţi. Un al treilea ar fi în stare de şoc.

Gueant a explicat că forţele de ordine au spart uşa apartamentului lui Mohammed Merah pentru că nu au mai observat nicio reacţie din partea acestuia.

Forţele de ordine au folosit echipamente video pentru a inspecta apartamentul şi nu au văzut niciun semn că bărbatul ar fi înauntru. Acesta se ascundea în baie.

Atunci când poliţiştii au început să inspecteze locuinţa, a ieşit şi a început să tragă. Agenţii de poliţie au încercat să se apere, iar, în final, Merah a sărit pe geam cu o armă în mână, încă trăgând.

El a fost găsit mort pe jos, potrivit ministrului, care le-a adus un omagiu autorităţilor care au desfăşurat operaţiunea. Gueant nu a precizat de la ce etaj s-a aruncat suspectul, dar Le Monde scrie că a fost etajul 1.

Crimele pentru care este suspectat Mohammed Merah au avut loc la şi în apropiere de Toulouse, în trei incidente separate.

În 11 martie, un soldat a fost împuşcat şi ucis, în timp ce aştepta un bărbat pentru a-şi vinde motocicleta.

Câteva zile mai târziu, doi militari au fost ucişi şi un al treilea a fost rănit în timp ce aşteptau la un bancomat.

Apoi, luni, trei copii şi un adult au fost împuşcaţi şi ucişi în faţa unei şcoli evreieşti. Cele patru victime au fost îngropate miercuri, la Ierusalim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor