Scandaluri, şantaje şi imagini video ameninţă guvernul grec

(photos.com)

Guvernul grec este implicat într-un scandal fără precedent. Înregistrări dezvăluie existenţa unor legături între partidul conservator şi cel neonazist Zori Aurii, iar acest lucru ar putea avea impact asupra alegerilor europene, notează cotidianul francez Le Figaro.

Totul a început miercurea trecută, la câteva minute după votul deputaţilor pe marginea ridicării imunităţii parlamentare a unor membri ai Zorilor Aurii, printre care şi Ilias Kassidiaris, purtătorul de cuvânt al partidului neonazist. Drept replică, acesta a scos din teacă o armă puternică: o înregistrare, realizată cu camera ascunsă, a uneia dintre numeroasele sale discuţii cu Panagiotis Baltakos, secretarul general al guvernului şi braţul drept al premierului conservator, Antonis Samaras.

Filmat fără să ştie, Panagiotis Baltakos îi mărturiseşte purtătorului de cuvânt al partidului neonazist - 9 din cei 18 deputaţi ai căruia se află în închisoare - că ghilotina judiciară care s-a abătut peste ei după uciderea, în septembrie, a unui rapper activist de către un partizan extrem, este de fapt girată de guvern, din raţiuni electorale. Astfel, din înregistrare se poate afla că procurorul însărcinat cu acest dosar ar fi un prieten apropiat al premierului, fapt ce ar explica arestările în cascadă.

Difuzarea acestor imagini video pe internet a provocat o adevărată furtună în sânul clasei politice din Grecia şi l-a obligat pe Panagiotis Baltakos să demisioneze cu câteva minute mai târziu. Opoziţia de stânga radicală, Syriza, denunţă cu vehemenţă existenţa unei înţelegeri secrete dintre partidul aflat la putere şi Zori Aurii. În acelaşi timp, justiţia dezminte orice presiune politică în procesul la adresa partidului neonazist.

Cu toate acestea, cu două zile mai târziu, Ilias Kassidiaris a insistat din nou, afirmând că dispune de înregistrări cu discuţii între membri ai guvernului şi unul dintre judecătorii însărcinaţi cu anchetarea cazului.

'Toate aceste dezvăluiri îl pun într-o lumină extrem de proastă pe premierul grec, care se dorea mare urmăritor al neonaziştilor, chiar dacă el însuşi promovează, în discursul său, poziţii extremiste', explică istoricul Nicolas Bloudanis. 'Au existat mereu înţelegeri politice între partidul conservator, Noua Democraţie, şi Zori Aurii. Există chiar şi curente de extremă dreapta în Pasok, partidul socialist, unde se regăsesc câţiva partizani ai coloneilor. Problema se relevă în mod clar la nivelul justiţiei, care nu condamnă partidul Zori Aurii pentru poziţiile sale politice extremiste şi negaţioniste, ci pentru delicte de corupţie', adaugă Bloudanis.

Lipsa de independenţă a justiţiei se află adesea în inima polemicii. Majoritatea populaţiei le reproşează judecătorilor că nu i-au condamnat pe miniştrii şi deputaţii corupţi, în pofida dovezilor existente. 'Trebuie precizat că un singur ministru este la ora actuală în închisoare: Akis Tsohatzopoulos, fost ministru socialist al apărării, inculpat pentru nişte sticle de vin. Acesta are 77 de ani, prin urmare este un fel de ţap ispăşitor', subliniază istoricul.

Dincolo de scandalul judiciar, aceste înregistrări au provocat un adevărat cutremur politic. Astăzi se pune problema dacă Antonis Samaras va ieşi nepătat din această încercare. În anturajul său, nimeni nu-şi face iluzii. Majoritatea parlamentară a coaliţiei aflate la putere nu este asigurată decât de doi deputaţi, iar majoritatea miniştrilor ştiu că acest episod inoportun şi revelator al sistemului va avea un impact important asupra alegerilor europene din luna mai.