Se cere dizolvarea PRU. "Există posibilitatea să pună în pericol ordinea statului de drept"

Partidul România Unită al lui Bogdan Diaconu, care a devenit un adevărat "aspirator" de parlamentari în ultima vreme, ar trebui dizolvat, sunt de părere cei de la PACT, care au solicitat Ministerului Public să ia măsuri în acest sens.
Flashmob PACT la Piaţa Romană, 23 iunie 2016
Flashmob PACT la Piaţa Romană, 23 iunie 2016 (Epoch Times)

Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) solicită Ministerului Public să se adreseze Tribunalului Bucureşti în vederea dizolvării Partidului România Unită, reiese dintr-un comunicat de presă remis vineri de formaţiunea condusă de Sebastian Burduja.

"Considerăm că această cerere este justificată de faptul că PRU, prin măsurile sale, a încălcat Constituţia României şi Legea Partidelor Politice. Reamintim că, în data de 26 ianuarie 2016, PRU a constituit o organizaţie paramilitară, denumită "Patrula lui Vlad Ţepeş", despre care liderii mişcării au declarat:

"Patrula lui Vlad Ţepeş va veghea ca cei sărmani şi uitaţi de autorităţi să nu fie victimele interlopilor, tâlharilor, hoţilor cu diplomă. Dacă statul român nu ne apără, ne vom apăra singuri, trebuie să dăm un semnal că România nu este sat fără câini, în care oricine urlă mai tare sau se ia de cei slabi şi neajutoraţi are câştig de cauză", se precizează în comunicatul citat.

Cei de la PACT au atras atenţia că, potrivit Legii 14/2003, "partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare şi nici alte activităţi interzise de lege."

Totodată, Constituţia României prevede că "sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri."

Legea prevede că încălcarea prevederilor sus-menţionate duce la dizolvarea pe cale judecătorească a partidului.

"Având în vedere că în ultimele zile PRU a atras din ce în ce mai mulţi adepţi, printre care parlamentari racolaţi de la alte partide, ne exprimăm îngrijorarea că există posibilitatea tot mai reală ca această organizaţie să pună în pericol ordinea statului de drept, în perspectiva alegerilor parlamentare din decembrie. Astfel, solicităm un răspuns urgent din partea Ministerului Public cu privire la legalitatea funcţionării acestui partid politic", a transmis PACT.