Şefa Frontului Naţional francez cere reintroducerea pedepsei capitale după atacul din Paris


Lidera Frontului Naţional francez Marine Le Pen.
Lidera Frontului Naţional francez Marine Le Pen. (Captură Foto)

Lidera Frontului Naţional de aripă dreapta din Franţa (FN), Marine Le Pen, a anunţat că va organiza un referendum pentru reintroducerea pedepsei cu moartea dacă va câştiga alegerile prezidenţiale franceze din aprilie-mai 2017.

“Cred că pedeapsa cu moartea ar trebui să existe în arsenalul nostru legal”, a spus Le Pen postului de televiziune France 2. “Mereu am spus că aş oferi cetăţenilor francezi posibilitatea de a-şi exprima părerea asupra acestui subiect printr-un referendum.”

Le Pen a declarat că va discuta cu preşedintele francez Francois Hollande despre Islamul radical şi măsurile necesare pentru a proteja cetăţenii ţării, adăugând că fundamentalismul Islamic cauzează numeroase victime în fiecare zi în jurul lumii.

De asemenea, Le Pen a menţionat că va reduce imigraţia dacă va fi aleasă preşedinte. Conform ultimelor sondaje, dacă Franţa ar desfăşura astăzi alegeri prezidenţiale Le Pen ar obţine un avantaj categoric din prima rundă.

Ultima execuţie a avut loc în Franţa în 1977. Pedeapsa capitală a fost abolită oficial în 1981, deşi 62% din populaţia franceză a susţinut-o la acea vreme, conform unui sondaj realizat de TNS Sofres. Dar, sprijinul pentru pedeapsa capitală a scăzut de atunci.

Totuşi, unii critici o acuză pe Le Pen de amplificarea sentimentelor anti-musulmane şi anti-imigraţie pentru a-şi atinge scopurile politice.

Tensiunile au cuprins Franţa după atacul de miercuri asupra redacţiei din Paris a publicaţiei de satiră Charlie Hebdo, soldat cu moartea a 10 jurnalişti şi a 2 poliţişti, precum şi rănirea a altor 11 persoane.

Deşi preşedintele francez Hollande a făcut apel la unitate naţională după tragedia din Paris, miercuri noaptea un bărbat înarmat a deschis focul în apropierea unei camere de rugăciuni pentru musulmani în districtul Port-la-Nouvelle din sudul Franţei. Nu au fost raportate victime din moment ce locaţia era goală la acea oră, singurele pagube fiind produse uşii de la intrare.

Un alt atac a avut loc joi asupra unui fast food din apropierea unei moschei în oraşul estic Villefranche, iar ulterior au fost aruncate 4 grenade în curtea unei alte moschei din oraşul Le Mans. O grenadă a explodat dar nu au fost raportate victime. De asemenea, în cursul nopţii a fost raportat un foc de armă, un glonţ lovind moscheea din Le Mans.

Franţa găzduieşte pentru cea mai mare populaţie musulmană din Europa, aproape 5 milioane de oameni practicând Islamul dintr-o populaţie de aproape 65 de milioane.