Şeful Direcţiei Infrastructură din Primăriei Capitalei, reţinut de DNA într-un dosar de corupţie

(photos.com)

Şeful Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Bucureşti, Mădălin Dumitru, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, într-un dosar de corupţie în care este acuzat de comiterea unei serii de infracţiuni, printre care luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

Potrivit DNA, Mădălin Dumitru este anchetat pentru fapte de corupţie săvârşite în perioada 2011-2014, când ar fi atribuit preferenţial, lucrări ale Primăriei Capitalei către societăţi comerciale administrate chiar de el. Dumitru urmează să fie prezentat vineri în faţa Tribunalului Bucureşti în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă pe 30 de zile. Primăria Capitalei a dispus suspendarea din funcţie a acestuia pe durata reţinerii.

Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpatului Mădălin Dumitru în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de: fals în declaraţii (3 acte materiale), efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, participaţie improprie la delapidare, în formă continuată, luare de mită, abuz în serviciu şi 3 infracţiuni de trafic de influenţă.

DNA prezintă „maratonul” faptelor de corupţie

Din ordonanţa de reţinere, întocmită de procurori a rezultat că, în cauză există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, Mădălin Dumitru în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei mun. Bucureşti – funcţionar public cu atribuţie de conducere în cadrul autorităţii publice locale, deşi avea obligaţia de a-şi declara averea, în condiţiile prevăzute de lege, a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008–2013.

„Astfel acesta, în declaraţia sa de avere din 2008 nu a menţionat venituri în sumă de 150.000 de euro obţinute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare–cumpărare pentru un teren în suprafaţă de 217 m.p., situat în mun. Bucureşti. De asemenea, în declaraţia de avere din 2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obţinute din cesionarea părţilor sociale la SC MAGISTRAL SRL, al cărei reprezentant era. În declaraţia de avere din 2013 a omis să declarare veniturile obţinute din închirierea unui imobil situat în oraşul Voluntari, jud. Ilfov (1.850 euro/lună, pentru anul 2012 = 5.500 euro, ianuarie – iulie 2013 = 11.100 euro). În aceeaşi declaraţie de avere a declarat în fals venituri în sumă de 500.000 lei şi 150.000 euro obţinute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare–cumpărare şi nu a declarat 8 ceasuri (LONGINES, MONT BLANC, etc.)”, reiese din comunicatul DNA.

După numirea în funcţia de director al DGISP din cadrul primăriei mun. Bucureşti, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a continuat să efectueze acte de administrare a societăţilor SC PRECON SRL şi SC MAGISTRAL SRL atât în mod direct cât şi prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora. Astfel Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltare a societăţilor indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunităţile de afaceri, termenii ofertelor şi termenii contractelor încheiate de cele două societăţi, precum şi prioritizarea plăţilor.

Procurorii DNA au stabilit, de asemenea, că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienţi ai societăţilor, discuta cu aceştia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăţi, însoţea clienţii la sediul societăţilor pe care le administra în fapt.

„Urmare a exercitării acestor activităţi incompatibile cu funcţia exercitată inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obţinut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC PRECON SRL de administrator la solicitarea sa şi depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru angajarea unui şofer personal, respectiv retribuţia acestuia; costurile suportate de SC PRECON SRL pentru asigurarea folosinţei mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreţinere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el şi fiul său. S-a stabilit, de asemenea că au fost obţinute foloase şi pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (30 luni x 7.130 lei – 213.900 lei) şi costurile aferente asigurării folosinţei mai multor autoturisme”, se mai precizează în documentul citat.

Procurorii susţin că în perioada 2009 - 2014, în calitate de director general în cadrul Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, preşedinte al comisiilor de evaluare, preşedinte al comisiei de recepţie a lucrărilor, a pretins şi primit de la o societate comercială foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparaţii/renovare/instalaţii, materialele necesare şi obiecte electrocasnice pentru a-şi exercita influenţa în vederea atribuirii, derularea în bune condiţii a contractelor şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

„În aceeaşi calitate, Dumitru, prin recepţionarea unor lucrări neefectuate la obiectivul "Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa" a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcţional zincat" au fost decontaţi în plus 701 metri parapet nepus în operă. Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA şi a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor şi neaplicarea unor sancţiuni contractuale”, afirmă DNA.

Tot în perioada 2009 – 2014, a primit de la reprezentanţii a 2 societăţi comerciale 2 autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6 şi alte foloase necuvenite în cuantum de circa 50.000 de euro şi 9.000 lei, în vederea obţinerii pentru acestea de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăţilor la timp.

Mădălin Dumitru i-ar fi efectuat plăţi lui Nelu Iordache, deşi firma acestuia, Romstrade, a abandonat lucrările la pasajul Mihai Bravu. Mădălin Dumitru ar fi responsabil şi de alte investiţii – amplasarea de mobilier stradal nefuncţional, cum sunt chioşcurile şi ceasurile "de aur" în oraş -, la preţuri fabuloase, dar şi cheltuirea din fonduri europene a unor sume imense pentru modernizarea cimitirelor din Bucureşti, scrie ziuacargo.ro.

Potrivit b365.ro, din declaraţia de interese a directorului Mădălin Dumitru reiese că acesta nu deţine acţiuni sau participaţii la vreo societate comercială. În trecut, directorul a fost acuzat în presă că era acţionar la firma Magistral SRL, care deţinea pachetul majoritar la Precon SRL, o firmă din Jilava care ar fi câştigat pe banda rulantă contracte pentru infrastructura Bucureştiului.

Firma Magistral SRL a fost lăsată, între timp, conform datelor de la Registrul Comerţului, lui Culcică Emil, fostul partener al lui Mădălin Dumitru.

Conform declaraţiei de avere pe 2013, Mădălin Dumitru deţine două terenuri, unul în Bucureşti şi unul în Dâmboviţa. De asemenea, directorul mai deţine trei apartamente în Bucureşti, două case, în Bucureşti şi Ilfov şi un spaţiu comercial în Dâmboviţa. Directorul are datorii de peste 500.000 de euro la bănci. Din documentul citat rezultă că Mădălin Dumitru a avut în 2013 un venit de doar 30.400 de lei pe an, în calitate de director general al Direcţiei de Infrastructură din cadrul Primăriei Capitalei. Soţia a avut un salariu similar. Mădălin Dumitru a trecut ca venituri sumele de 350.000 de lei şi două sume a câte 150.000 de lei, toţi banii provenind din antecontracte de vânzare a unor imobile.

Procurorii DNA au demarat, pe 28 mai, percheziţii, la Primăria Capitalei şi la locuinţa lui Dumitru. Realitatea Tv a raportat că în acelaşi dosar sunt vizaţi şi soţia lui Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei Ion Dedu, precum şi alţi funcţionari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne