Şeful Eurogas: Rusia va rămâne un furnizor-cheie de gaze în Europa

(photos.com)

În pofida dificultăţilor actuale, Rusia va rămâne un furnizor-cheie de gaze naturale în ţările europene, consideră şeful Eurogas ( (Uniunea reprezentanţilor din industria europeană a gazelor naturale) Jean-Francois Cirelli, preşedinte al GdF Suez, relatează joi agenţia de presă Ria Novosti, citând ziarul economic Vedomosti.

'Sunt convins că Rusia va rămâne un furnizor-cheie de gaze în Europa. Este atât în interesul nostru, cât şi în interesul Rusiei', a spus Cirelli, într-un interviu acordat Vedomosti.

La ora actuală, 'problema principală este viitorul gazelor naturale ca atare în Europa', afirmă el, în contextul în care gradul de popularitate a acestor hidrocarburi este influenţat de o serie de factori, între care norme ale legislaţiei interne, o cerere scăzută şi o economie slabă, precum şi nefuncţionalitatea ETS (Emission Trading System sau aşa-numita piaţă de carbon).

Prin urmare, în opinia sa, viitorul gazelor naturale în Europa depinde în mare măsură de acţiunile furnizorilor.

'Şi este important să mai dăm o şansă clienţilor noştri în Europa, în special actorilor din sectorul de energie electrică. Ei sunt într-o situaţie catastrofală. Dar dacă vom continua să închidem staţiile de benzină, aceasta va însemna o lipsă de cerere de gaze pentru încă 20 de ani', apreciază preşedinte al GdF Suez, opinând că gazele ar putea fi înlocuite cu energie din surse regenerabile sau cărbune, însă aceasta nu va îmbunătăţi situaţia pe termen lung.

Referindu-se la situaţia din Ucraina şi tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul acestei ţări spre UE, liderul Eurogas a spus că vede de partea rusă dorinţa de a găsi, într-adevăr, o soluţie. 'Dar este prea multă politică în toată această istorie. Aş dori să văd mai puţină politică în afacerile cu gaze', a exclamat Cirelli, fără să intre în detaliile războiului gazelor ruso-ucrainean.

'Avem nevoie de gazul rusesc. Avem nevoie de el azi şi avem nevoie de el pe termen mediu şi lung. Aşteptăm cu nerăbdare ca discuţia să capete la un moment dat un caracter constructiv, argumentat', a declarat acesta în interviul menţionat.

În luna mai, în cadrul dezbaterilor privind sancţiunile împotriva Moscovei, G7 a convenit cu privire la reducerea dependenţei energetice faţă de Rusia şi a declarat că pregăteşte un plan de sprijin pentru Ucraina, în caz de întrerupere a aprovizionării cu gaze ruseşti pe timpul iernii.

Mai târziu, unele media au relatat că UE a elaborat deja o strategie pentru a reduce dependenţa energetică faţă de Rusia. Documentul ar viza nu doar gazele naturale, ci şi petrolul, produsele petroliere, precum şi combustibilul nuclear.

Cu toate acestea, la 22 mai a.c., Comisia Europeană a afirmat că UE a fost întotdeauna o piaţă sigură pentru gazele naturale ruse şi şi-a exprimat speranţa că acordul de gaze între Rusia şi China nu va afecta relaţiile dintre Rusia şi UE în acest domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie