Şeful ziarului Ştiri din Beijing a demisionat din cauza scandalului privind cenzura

Poliţia impasibilă, în cazul unui protest pentru libertatea presei în Guangzhou, sudul Chinei, 9 ianuarie 2013
Poliţia impasibilă, în cazul unui protest pentru libertatea presei în Guangzhou, sudul Chinei, 9 ianuarie 2013 (STR / AFP / Getty Images)

Editorul ziarului Ştiri din Beijing a demisionat miercuri, după ce publicaţia a fost nevoită să publice un editorial produs de ziarul de stat Timpuri Globale, care critica personalul ziarului Săptămânalul de Sud pentru că se opune cenzurii Partidului Comunist.

Demisia lui Dai Zigeng, editor al Ştiri din Beijing şi oficial al Partidului Comunist, a fost raportată de John Kennedy de la South China Morning Post, care a relatat pe larg despre protestele Săptămânalului de Sud. El a citat mai multe declaraţii făcute de publicaţie şi de jurnaliştii săi.

Editorialul ziarului Timpuri Globale a dat vina pe "forţe străine" pentru scandalul cenzurii. Mai multe publicaţii chineze au primit ordinul de a retipări editorialul, în conformitate cu Morning Post. Doar câteva ziare au fost de acord cu retipărirea.

Bloggerii chinezi au criticat aspru editorialul ziarului Timpuri Globale de săptămâna aceasta. Un utilizator Sina Weibo a descris Timpuri Globale drept un "câine bun" care urmează doar ordinele oficialilor Partidului Comunist, în conformitate cu China Media Project al Universităţii din Hong Kong.

Scandalul privind cenzura de la Săptămânalul de Sud a fost declanşat după ce un oficial al departamentului de propagandă al Partidului Comunist din Guangzhou a rescris articolul de celebrare al Anului Nou, lăudând Partidul Comunist şi eliminând din conţinutul său cererile pentru reformă politică. Jurnaliştii de la ziar au fost nemulţumiţi şi au intrat în grevă, cerând demiterea oficialului de la departamentul de propagandă.

Mai mulţi protestatari s-au adunat la începutul acestei săptămâni în faţa sediului Săptămânalului de Sud şi au cerut încetarea cenzurii impuse de Partidul Comunist. Microbloggerii chinezi au făcut declaraţii similare, care au fost şterse ulterior de cenzori.

Publicarea editorialului ziarului Timpuri Globale pe 8 ianuarie a determinat "strigăte de disperare şi de furie" din partea personalului editorial al Ştiri din Beijing, după ce au aflat că au fost nevoiţi să publice articolul, scrie Kennedy.

Relatările online au arătat că şeful departamentului de propagandă al Partidului Comunist, Liu Qibao, a cerut ziarului să tipărească editorialul, în timp ce alţi oficiali au ameninţat cu închiderea ziarului" dacă acesta nu va respecta ordinul, a raportat Daily Telegraph.

Potrivit New Tang Dynasty Television, cu sediul la New York, ziarul a fost de acord să publice editorialul, dar după aceea Dai a demisionat.

În 2011, Ştiri din Beijing şi Timpurile Beijingului au fost ambele plasate sub administrarea directă a departamentului municipal de propagandă din Beijing, în conformitate cu China Media Project de la Universitatea din Hong Kong, efectul imediat fiind acela al limitării puternice a conţinutului publicat.

Marţi, editori şi jurnalişti de la Săptămânalul de Sud au fost de acord să se întoarcă la muncă dacă oficialii locali reduceau o parte din controlul lor asupra presei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe