Sergiu Litvinenco: Am sesizat Curtea Constituţională privind Legea prin care SIS a fost scos din subordinea preşedintelui

Sergiu Litvinenco, deputat PAS (unpaspentru.md)
Maria Maevschi
04.12.2020

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a sesizat vineri, 4 decembrie, Curtea Constituţională de la Chişinău privind neconstituţionalitatea legii prin care Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a fost scos din coordonarea Preşedintelui Republicii Moldova şi trecut în cea a Parlamentului. De asemenea, acesta a solicitat suspendarea acţiunii legii până la examinarea în fond a sesizării.

„Coaliţia Dodon-Şor la adoptarea legii a încălcat mai multe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova atât pe fond, cât şi pe procedură, printre care:

1) Articolul 87 alin.(4), care prevede că preşedintele Republicii Moldova poate lua măsuri pentru asigurarea securităţii naţionale şi a ordinii publice. Prin ceea ce a făcut noua coaliţie, aceste prevederi constituţionale sunt golite de conţinut.

2) Articolul 2 (suveranitatea aparţine poporului) coroborat cu art.38 şi art.39, prin faptul că preşedintelui i se iau atribuţii care existau la momentul alegerilor. Oamenii au votat un preşedinte cu anumite atribuţii, respectiv preşedintele trebuie să aibă posibilitatea de a-şi exercita mandatul oferit de oameni conform competenţelor conţinute în legislaţie la momentul alegerilor.

3) Articolul 1 alin.(3) – principiul statului de drept prin faptul că: a) au fost încălcate flagrant procedurile parlamentare într-o măsură care excede cu mult principiul autonomiei regulamentare şi b) stabilitatea juridică şi previzibilitatea legislaţiei, întrucât aceleaşi articole se modifică fără nicio argumentare deja a treia oară timp de patru ani”, scrie parlamentarul într-o postare pe contul personal de socializare.

În context, deputatul PAS a mai specificat că toate derapajele de la principiile democratice şi ale statului de drept pe care le comite coaliţia Dodon-Şor vor fi reclamate în vederea stopării. În plus, a adăugat Litvinenco, opoziţia va lupta prin toate mijloacele posibile pentru a debarca de la guvernare hoţii şi corupţii din actualul Parlament, astfel încât să poată fi declanşate cât mai repede posibil alegeri parlamentare anticipate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor