Sindicaliştii de la metrou ameninţă că vor face marş de protest

Garnitură de metrou
Garnitură de metrou (Epoch Times România)
Sindicaliştii de la metroul din Capitală ameninţă că vor face marş de protest şi vor picheta Ministerul Transporturilor. Lucrătorii sunt nemulţumiţi de faptul că nu se respectă contractul colectiv de muncă şi de faptul că Metrorex ar fi modificat organigrama, desfiinţând două departamente importante.
Ion Rădoi, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că sindicaliştii de la metrou au în vedere declanşarea unor proteste de stradă, care ar putea începe cu pichetarea Ministerului Transporturilor.

Liderul sindical a precizat că deocamdată nu ia în calcul o grevă la metrou, întrucât, potrivit legii, aceasta nu poate fi declanşată atâta timp cât există un contract colectiv de muncă în desfăşurare. Rădoi a mai adăugat că avocaţii vor analiza dacă este posibilă o eventuală grevă în contextul nerespectării contractului aflat în vigoare.

Datele exacte când ar urma să aibă loc pichetările şi marşul de protest vor fi anunţate după ce se vor obţine autorizaţiile de la Primăria Municipiului Bucureşti.

Angajaţii de la metrou sunt nemulţumiţi că nu au beneficiat de nicio creştere a salariilor, cu toate că în Contractul Colectiv de Muncă încheiat în noiembrie 2013, este prevăzută modificarea grilei de salarizare începând cu 1 ianuarie 2014.

O altă chestiune care îi nemulţumeşte pe sindicalişti se referă la proiectul de hotărâre de guvern care prevede trecerea Metrorex din subordinea Ministerului Transporturilor sub controlul Primăriei Capitalei, în condiţiile în care autoritatea locală nu ar avea fonduri pentru preluare, susţin sindicaliştii.

Ion Rădoi susţine că acest transfer al Metrorex ar avea în spate "interese pentru controlul investiţiilor şi pentru alte proiecte".

Angajaţii de la metrou şi-au mai exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că organigrama Metrorex a fost modificată, desfiinţându-se Departamentul pentru siguranţa circulaţiei şi Departamentul tehnic şi de IT, în locul acestora fiind înfiinţat Departamentul Juridic. Prin noua organigramă ar urma să fie desfiinţat şi Clubul Sportiv Muncitoresc al Metrorex, singurul de acest tip care mai există în ţară, a mai precizat Rădoi.

SC Metrorex SA a arătat într-un comunicat că a modificat structura organizatorică în special a aparatului administrativ din Centralul societăţii, corespunzător nevoilor de eficientizare a activităţii desfăşurate prin hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor din data de 15.04.2014, prin reducerea efectivă a funcţiilor de conducere, cu punere în aplicare de la 1.05.2014.

Nemulţumirile sindicaliştilor sunt legate şi de compania care face curăţenie la metrou, aceasta fiind o firmă de catering care are un număr prea mic de angajaţi şi nu poate face faţă numărului mare de vagoane şi staţii.

Până în 2014, Metrorex a avut contracte pentru curăţenie cu Romprest, firmă specializată pentru salubritate. Însă în luna decembrie, conducerea Metrorex nu a mai prelungit contractul cu această societate şi fără să facă o licitaţie pentru un alt acord - cadru pe 4 ani, a încheiat un contract pe trei luni cu o altă firmă, al cărei principal domeniu de activitate este „activităţi ale bazelor sportive”, precum şi activităţi de catering - livrare de mâncare la diverse evenimente.