Singurul festival de televiziune din România, la cea de-a XIII-a ediţie

Cunoscut şi recunoscut drept un model atât în privinţa promovării libertăţii de exprimare a creatorilor, cât şi în cea a promovării şi apărării adevăratului profesionalism în presă, SIMFEST va fi şi anul acesta un adevărat complex cultural.
(photos.com)

SIMFEST, cea mai complexă şi completă manifestare destinată mass-mediei electronice, este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România, a studenţilor ambiţioşi, a producătorilor indepedenţi şi a pasionaţilor media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de presă şi un eveniment cultural.

Festivalul programează pe lângă competiţie, expoziţii de fotografie şi artă plastică, proiecţii de filme artistice şi documentare, dezbateri, lansări de cărţi şi CD-uri muzicale, workshop-uri.

Anul acesta, cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi, SIMFEST, se va desfăşura la Tîrgu Mureş, în perioada 22 – 28 august.

Termenul limită pentru înscrierile în concurs este 15 august. Până acum, au intrat în competiţie, pe lângă producţiile româneşti de televiziune, documentare sau eseuri cinematografice ale unor realizatori din Serbia, Olanda, Germania şi Nepal.

SIMFEST a devenit în ultimii ani singura instituţie din ţară de educaţie non-formală a creatorilor din media, în special din audiovizual.

Astfel, şcoala de Vară pentru Jurnalişti, realizată în parteneriat cu Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureş şi cu Festivalul Internaţional de literatură Mystery & Thriller (Internaţional Mystery & Thriller Festival – IMTF) propune 4 zile de workshop-uri şi masterclass-uri susţinute de traineri valoroşi din România, Franţa şi Polonia, împreună cu cei mai reprezentativi scriitori de literatură poliţistă din România şi cu un invitat de marcă din Marea Britanie, Quentin Bates. IMTF se află la a şasea ediţie dar, în urma parteneriatului cu SIMFEST, este organizat pentru prima oară la Tîrgu Mureş.

Zilele cărţii şi muzicii SIMFEST aduc în Piaţa Teatrului din Tîrgu Mureş standuri de carte ale unor edituri din Bucureşti, Braşov, Craiova, Deva, Cluj, Tîrgu Mureş ş.a. Vor avea loc dezbateri şi lansări de carte, inclusiv ale unor autori români care trăiesc în Germania şi Statele Unite.

Câştigătorii ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST vor fi cunoscuţi sâmbătă, 27 august, când va avea loc Gala Laureaţilor.

Festivalul este susţinut de Municipiul Tîrgu Mureş, printr-un proiect câştigat în cadrul sesiunii de finanţări nerambursabile 2016 pentru proiecte culturale. Co-finanţatori sunt Consiliul Judeţean Mureş şi Consiliul Local Sîngeorgiu de Mureş, iar sponsor oficial este Hotel Grand din Tîrgu Mureş.


PROGRAMUL FESTIVALULUI INTERNAŢIONAL AL TELEVIZIUNILOR ŞI PRODUCĂTORILOR INDEPENDENŢI „SIMFEST”

Luni, 22 august

Ora 9.00 – 16.00: sosirea juriului şi invitaţilor, cazare, masă

Ora 14.00 – 16.00: Şcoala de Vară pentru Jurnalişti SIMFEST (împreună cu IMTF)

Ora 17.00 – Jurnaliştii şi pasiunile lor extraprofesionale: expoziţie de fotografie artistică Ovidiu Munteanu, cameraman TVR

Ora 18.00 – Conferinţă de presă de deschidere a Festivalului SIMFEST – 2016

Ora 19.00 – Deschiderea Şcolii de Vară pentru Jurnalişti SIMFEST

Marţi, 23 august

Ora 9.30 – 17.00 – Şcoala de vară pentru jurnalişti SIMFEST (împreună cu IMTF)

Ora 10.00 – 18.00: jurizarea lucrărilor din concurs

Ora 18.00 – IMTF: Lansarea volumului NELINIŞTEA VERII de Quentin Bates, în prezenţa autorului. Traducere: Lucia Verona, editor: Bogdan Hrib

Ora 18.30 – IMTF: Lansarea volumelor CUMSECADE de Petre Berteanu, FETE ÎN ROŞU de Daniel Timariu, CEL-CE-SIMTE de Teodora Matei, în prezenţa autorilor

Ora 19.30 - Proiecţie publică a filmului documentar HUMAN HARVEST, producţie Canada, 2015

Ora 19.00 (Sîngeorgiu de Mureş) - Jurnaliştii şi pasiunile lor extraprofesionale: vernisaj expoziţie de artă plastică la debut Ioana Cristina Bolog

Ora 20.00 ( Sîngeorgiu de Mureş) – Proiecţie de filme documentare: Mari Premii ale Festivalului SIMFEST

Miercuri, 24 august

Ora 9.30 – 17.00 – Şcoala de Vară pentru Jurnalişti SIMFEST

Ora 12.00 – Asociaţia Ziariştilor Independenţi din România AZIR: prezentare şi conferinţă de presă (Cabana UPM din Complexul Weekend)

Ora 10.00 – 18.00: jurizarea lucrărilor din concurs

Ora 18.00 - IMTF: Cu cărţile pe masă; lansarea volumelor ZODIAC de Anamaria Ionescu, VÂNĂTORII DE CAPETE de Lucian Dragoş Bogdan, CRIMINALI ÎN SERIE DIN ROMÂNIA

Ora 19.30 – proiecţie publică a filmului artistic PROSTUL (DURAK, producţie Rusia, 2015), din portofoliul Festivalului Internaţional de Film CINEPOLITICA, dezbateri. Moderator: regizorul Copel Moscu

Joi, 25 august

Ora 9.30 – 17.30 – Şcoala de Vară pentru Jurnalişti SIMFEST

Ora 10.00 – 17.00: jurizarea lucrărilor din concurs

Ora 14.00 - Deschiderea Zilelor cărţii şi muzicii SIMFEST: târg de carte, lansări de cărţi şi CD-uri muzicale

Ora 20.00 - Lansare de carte: Comunitatea dispărută. Germanii din România între anii 1945 – 1967

Vineri, 26 august

Ora 11.00 – 18.00 – Proiecţii publice ale producţiilor din concurs, dezbateri

Ora 10.00 – 18.00: jurizarea lucrărilor din concurs

Ora 10.30 (Tîrgu Mureş, în cadrul Zilelor cărţii şi muzicii) – Jurnaliştii şi pasiunile lor extraprofesionale: vernisaj expoziţie de artă plastică la debut: Ioana Cristina Bolog

Ora 11.00 – 18.00 - Zilele cărţii şi muzicii: lansări de cărţi şi CD-uri muzicale

Ora 19.30 – Antologia filmului poliţist românesc: O lacrimă de fată. Regia: Iosif Demián

Sâmbătă, 27 august

Ora 10.00 – 15.00 - Proiecţii publice ale producţiilor din concurs, dezbateri

Ora 10.00 – 15.00: jurizarea lucrărilor din concurs, redactarea palmaresului şi a procesului verbal de acordare a premiilor

Ora 10.30 – 18.00 - Zilele cărţii şi muzicii: lansări de cărţi şi CD-uri muzicale

Ora 19.30 – Gala Laureaţilor SIMFEST 2016

Ora 22.00 – Cina festivă

Duminică, 28 august

Ora 11. 00 – 14.00: realizatori români de peste graniţă – proiecţie publică de filme documentare ale unor realizatori din Serbia, Republica Moldova, Germania, Olanda ş.a.


Epoch Times este partenerul media al Festivalului Internaţional al Televiziunilor şi Producătorilor Independenţi SIMFEST.