Siria: Regimul supravieţuieşte şi datorită reţelei loiale de antreprenori

(photos.com)
Mioara Stoica
27.05.2013

Regimul sirian nu se bazează doar pe sprijinul militar oferit de Rusia, Iran şi Hezbollah, care asigură supravieţuirea regimului de la Damasc. Un rol fundamental îl are şi reţeaua de antreprenori pe care preşedintele sirian Bashar al-Assad poate conta pentru a rezista la efectele devastatoare ale războiului şi ale sancţiunilor economice internaţionale, relatează duminică agenţia TMNews.

Antreprenori, printre care Mohammed Jaber, au arătat că sunt capabili să organizeze convoaie armate pentru a transporta şi distribui combustibil în ţară, iar acest lucru a ajuns în vizorul Uniunii Europene, Ligii Arabe şi Departamentului Trezoreriei SUA.

Înainte de război, Siria producea aproximativ 380.000 de barili de petrol brut pe zi, în timp ce azi produce doar 50.000 de barili. Cea mai mare parte a petrolului brut provine din Iran şi Irak. Jaber estimează că aproape două milioane de barili de ţiţei care sosesc în fiecare săptămână în Latakia din Iran este apoi rafinat în Homs şi Baniyas, în apropierea oraşului Qusayr, iar regimul încearcă să-l smulgă de sub controlul rebelilor (Al Qaeda are controlul asupra puţurilor de petrol din ţară, iar Jabhat al-Nusra, fracţiunea rebelilor apropiată terorismului islamic, a intrat foarte uşor în posesia instalaţiilor, care sunt situate în jurul oraşului Raqqa şi în întreaga regiune a Deşertului de Est). Timp de aproape un an, Irakul a asigurat cu petrol brut Damascul, astfel încât în fiecare lună, Jaber a zburat la Bagdad cu valize pline de sute de mii de dolari în numerar.

"Suntem cu regimul - a spus omul de afaceri la Wall Street Journal - în cazul în care preşedintele Assad ne cere sângele, noi suntem gata să-l dăm". Potrivit lui Jaber, preşedintele se confruntă cu aceeaşi "conspiraţie", pe care a întâlnit-o tatăl său în anii '80, când a intrat în conflict cu insurgenţii islamişti şi miliţiile legate de Fraţii Musulmani.

În ceea ce priveşte lupta în curs de desfăşurare din prezent, Jaber spune că războiul real nu a început încă, dar că este pregătit să mobilizeze 100.000 de oameni din cetatea lui, Latakia, în momentul în care i se cere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor