Soarta deţinuţilor, prioritate pentru PSD. Nicolicea vine cu un proiect de lege

Eugen Nicolicea
Eugen Nicolicea (Florin Chirila/Epoch Times)

Celebrul deputat PSD Eugen Nicolicea şi o colegă a sa de partid au depus la Senat un nou proiect legislativ vizând reintegrarea socială a deţinuţilor. Programul propus de aleşii PSD propune o creştere de la 9 la 12 luni a perioadei în care deţinuţii să poată urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, relatează Mediafax.

"Persoanele private de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de trei luni, până la ultima zi de executare a pedepsei ori a măsurii educative sau până la data la care sunt propozabile pentru liberare condiţionată ori pentru înlocuirea internării cu măsura asistării zilnice, pot urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj”, potrivit unui proiect pentru modificarea alineatului 4 al articolului 66 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor de şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, depus la Senat.

Modificarea propusă vizează creşterea perioadei în care deţinuţii pot urma un curs de formare până la ultima zi de executare, de la nouă luni la un an, dar nu mai puţin de 3 luni - durata minimă a unui curs de calificare, arata sursa citată.

Potrivit Mediafax, iniţiatorii susţin că în cursul unui an calendaristic se pot obţine documentele necesare înscrierii deţinuţilor la cursuri de formare profesională, în ciuda istoricului personal de abandon şcolar, asistenţă socială, deprofesionalizare şi şomaj.

Proiectul de lege oferă posibilitatea de a învăţa o meserie şi persoanelor care se află în executarea unei măsuri educative, precum şi în situaţiile în care persoanele au vocaţia liberării condiţionate sau în cazul înlocuirii măsurii internării cu măsura asistării zilnice.

Proiectul de lege a fost depus de preşedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea şi de Oana Florea – deputat PSD. Senatul este prima cameră sesizată.

Articolul integral poate fi citit aici