Sorin Oprescu vrea un nou mandat de primar. Vezi ce zic reprezentanţi ai societăţii civile

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Controversatul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi, invitat la Gândul.live, că în principiu îşi doreşte încă un mandat la Primăria Capitalei " dacă şi bucureştenii sunt de acord".

"În principiu doresc încă un mandat dacă bucureştenii sunt de acord. Domnule, în ultimă instanţă electoratul are întotdeauna dreptate. Vor bine, nu vor, bine. Asta este. Eu am făcut în viaţa mea bine şi cu de-a sila în sensul că am intrat material în burta lui ăla şi i-am scos ce era de scos şi l-am pus şi pe picioare. Mutând ce este de mutat, asta fac acum cu Bucureştiul. Da, ştiu, e greu, e fără anestezie, doare, durează mai mult", a declarat Oprescu.

Întrebat dacă intenţionează să facă un sondaj în care să îi întrebe pe bucureşteni dacă l-ar vota din nou ca primar, Oprescu a răspuns că nu.

"Nu am nevoie de sondaje, peste noi au trecut şapte ani, s-au făcut o serie de lucruri. Am şi eu neîmplinirile mele, viaţa aşa e făcută, şi din urcuşuri, şi din succese, şi din insuccese ", a declarat Oprescu.

Ce zic reprezentaţi ai societăţii civile despre un eventual nou mandat al lui Oprescu la primăria Capitalei

Cum Sorin Oprescu n-a considerat necesar să facă un sondaj, ne-am adresat câtorva reprezentanţi ai societăţii civile, care, în activitatea lor sau în viaţa de zi cu zi s-au ciocnit de deciziile şi de indeciziile primarului, pentru a-i întreba dacă-l consideră pe acesta potrivit pentru un nou mandat în fruntea primăriei Capitalei.

Roxana Wring - Preşedinte Prodomo, una dintre cele mai reputate asociaţii implicate în protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului construit din România.

"Cele două mandate ale dlui Oprescu au reprezentat un dezastru pentru Bucureşti şi bucureşteni. Oraşul este mai poluat (cea mai poluată capitală din UE), mai murdar şi mai sufocat de circulaţia auto decât era în anul 2008 (în 2014 Bucureştiul se află pe locul 8 în lume din punctul de vedere al timpului pe care cetăţenii îl pierd în trafic).

Din punct de vedere urbanistic, haosul a ajuns să domine zonele centrale, unde PMB are competenţele de avizare. Sute de imobile care au grad 1 de risc seismic stau neconsolidate. Calitatea transportului în comun a scăzut îngrijorător. Parcul auto nu a fost înnoit din 2007.

Spaţiile verzi s-au redus şi se reduc în continuare prin adoptarea PUZ-urilor derogatorii. Primăria nu a rezolvat problemele RATB-ului şi ale RADET-ului.

S-au cheltuit inutil bani publici, de exemplu, milioanele cheltuite pe pistele de biciclete declarate ilegale de politia rutieră sau pentru borduri. Risipa banului public şi lipsa de transparenţă în cheltuirea bugetului PMB este vizibilă la tot pasul.

Din punctul de vedere al competenţei administraţiei locale, Capitala României a rămas în urma altor oraşe romaneşti, cum este Clujul sau Oradea, despre alte capitale din UE, nici nu are rost să amintim.

Cu toate acestea, de câte ori dl Oprescu este întrebat despre nerespectarea promisiunilor făcute în campania electorală şi despre problemele nerezolvate ale Capitalei 'alţii' sunt întotdeauna de vină: Consiliul General sau de sector, 'greaua' moştenire, ong-urile, legislaţia, cetăţenii etc.

A venit vremea unui nou început: dl. Oprescu a eşuat", a declarat pentru Epoch Times, preşedintele Prodomo, organizaţie autor al raportului “Patrimoniul Bucureştiului 2008-2012: Pericol de demolare” în baza căruia Comitetul Internaţional al Oraşelor şi Satelor Istorice (CIVVIH -ICOMOS) a adoptat rezoluţia prin care autorităţilor române li se cere să respecte legislaţia internaţională de protecţie a patrimoniului şi să ia măsuri urgente pentru conservarea patrimoniului bucureştean.

Marian Ivan, Preşedintele Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR)

"Din păcate, primarul Oprescu n-a reuşit să rezolve nicio problemă a oraşului în două mandate. Aş aprecia dacă ar recunoaşte acest lucru şi ar afirma că profesia de medic nu i-a oferit suficiente abilitaţi pentru a nu transforma Bucureştiul în cea mai poluată şi congestionată capitală europeană", ne-a declarat Marian Ivan, preşedinte al unei organizaţii care, de mai bine de 2 ani, a prezentat Primăriei soluţii de realizare a infrastructurii pentru pietoni şi biciclete în Bucureşti, soluţii neluate încă în considerare.

Asociaţia OPTAR militează pentru drepturile pietonilor, pentru benzi dedicate transportului public şi pentru o planificare urbană axată pe nevoile oamenilor, nu ale traficului. OPTAR a fost desemnată de echipa care realizează Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov să dezvolte strategia de încurajare a utilizării bicicletei. Beneficiarii acestei strategii vor fi administraţiile din Bucureşti şi Ilfov care, conform legii, vor fi obligate s-o implementeze.

Iniţiativa Prelungirea Ghencea

Prelungirea Ghencea, o şosea cu o singură bandă pe sens, fără infrastructură pietonală, deserveşte cel puţin 20.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei, dar şi din localităţile limitrofe, care aparţin de judeţul Ilfov. Mămicile care locuiesc în Prelungirea Ghencea au de ales între a pierde ore în şir în trafic pentru a-şi duce copiii la grădiniţe şi şcoli, sau a merge pe jos prin praf sau noroi, în funcţie de vreme, căci autorităţile nu le-au construit trotuare.

Nemulţumiţi că autorităţile îi plimbă de ani cu promisiunea că ar rezolva problemele de infrastructură, membrii Grupului de iniţiativă Prelungirea Ghencea au organizat numeroase proteste, cerând “stradă, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură”.

"Timp de 7 ani, primarul Oprescu nu prea i-a întrebat pe bucureşteni nimic... nici când a dărâmat clădiri de patrimoniu, nici când a cheltuit 11 milioane de euro pe piste de biciclete desfiinţate apoi de Poliţia Rutieră, nici când a ignorat situaţia din Prelungirea Ghencea", scrie Delia.

"Oprescu candidează - Ghencea nu-l votează!", scrie la rândul său, Mihai.

"DA, sunt de acord, dar cu o singură condiţie: să termine până la alegeri proiectul privind Prelungirea Ghencea . Altfel, cu multă politeţe îi doresc să-şi depună candidatura la DNA", scrie şi Carmen, în timp ce Adrian declară: "Nu mai merită să fie ales primar general - vezi cum arată Prel. Ghencea".

"Oprescu la primărie! Numai să ne zică din nou că face autostradă suspendată'', susţine însă Claudiu.

Anda Dobrescu, reprezentant al Grupul de Iniţiativă Civică Cetăţean Sector 3

Cetăţean Sector 3” este un grup de iniţiativă civică ai cărui membri, cetăţeni contribuabili, se implică în viaţa civică din sectorul 3 al Bucureştiului, pentru bunăstarea comunităţii. În lupta lor cu abuzurile ce au loc în sectorul 3, acest grup s-a ciocnit frecvent de lipsa de implicare a primăriei Bucureşti. Ne-am adresat, în consecinţă, şi lor.

"Dacă domnul Oprescu doreşte sprijinul cetăţenilor pentru un nou mandat, trebuie să ofere explicaţii în privinţa mizeriei din Ferentari, pentru lipsa de implicare în finalizarea centurii Bucureştiului, pentru lipsa de implicare în construcţia de locuinţe sociale, pentru tolerarea mafiei parcagiilor, pentru creşterea infracţionalităţii din cartierele periferice.

Ilegalităţile tolerate de pe raza sectorului 3, protejându-l pe edilul Negoiţă Robert, ne determină să spunem cu tărie că nu mai are ce căuta într-un post atât de important.

Curtea de Conturi a oferit dovada că nu a aplicat legea în privinţa administrării străzilor din subordinea Administraţiei Străzilor.

Neimplicarea în cazul construcţiilor ilegale de pe bd. Unirii, demarate de Robert Negoiţă, a condus la distrugerea a hectare de spaţiu verde de pe Unirii, de pe marile bulevarde aflate în propria administrare.

Vom propune un proiect public de dezbatere pe platformele civice în privinţa legalităţii lucrărilor lui Negoiţă de pe artera Unirii – Alba Iulia, pentru care Oprescu este vinovat şi el în proporţie de 100%.

Îi adresăm o scrisoare publică domnului Oprescu, aşa cum am făcut cu consilierii generali, şi îl somăm să explice public ilegalităţile tolerate în privinţa distrugerii spaţiului verde de către Negoiţă Robert.

Domnule Oprescu, nu mai aveţi ce căuta într-un post atât de important! Aţi tolerat corupţia în PMB, dovadă fiind directorii din PMB anchetaţi, aţi tolerat încălcarea legii în materie de protejare a spaţiului verde, în materie de distrugere a patrimoniului istoric, aţi blocat dezvoltarea durabilă a acestui oraş greu încercat de oameni fără viziune şi bolnavi de putere şi bani", răspunde Andra Dobrescu întrebată dacă i-ar acorda încrederea lui Oprescu pentru încă un mandat.

Doina Vella, organizator al protestului "În numele onoarei Bucureştiului"

Decizia Franţei de a-i acorda primarului Oprescu, în data de 12 martie a.c., distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez, a stârnit revolta unor cetăţeni ai Capitalei. Drept urmare, în ziua decorării, lângă Ambasada Franţei a avut loc un protest

Întrebată despre un potenţial nou mandat pentru Oprescu, Doina Vella a declarat:

"De ce nu-l mai vreau pe Oprescu ca primar al Capitalei? Pentru că nu are niciun fel de viziune asupra devenirii europene a oraşului, pentru că e cinic şi megaloman, ne minte şi ne dispreţuieşte. Când nu ne ignoră, pur si simplu. Pentru că vreau să merg înainte, nu înapoi.

Pentru distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al Capitalei - care trebuie văzut nu numai ca istorie, memorie şi tradiţie ci, în primul rând, ca un motor de dezvoltare sustenabilă şi progres, ca un atu esenţial al Bucureştiului în competiţia globală. Pentru lipsa intervenţiilor specifice, responsabile, de restaurare şi reinserare în circuitul cultural şi economic a unor clădiri valoroase: Hotelul Concordia, Casa Miţa Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina şi Piaţa Palatului, Casa Nanu Muscel, casa Spiru Haret.

Pentru lipsa intervenţiilor de consolidare a câtorva mii de clădiri fragile din Capitală, care nu ar rezista unui seism de magnitudinea celui din 1977. Pentru punerea în pericol a vieţii a cca. 500.000 de bucureşteni (după propriile sale estimări) care locuiesc în asemenea clădiri; pentru cinismul cu care ”edilul” le oferă bucureştenilor, care trăiesc cu sabia deasupra capului, truse individuale de supravieţuire.

Pentru dispreţul faţă de drepturile omului: evacuarea ilegală a peste 1.000 de oameni din zona Buzeşti-Berzei în timpul iernii 2011, fără ca persoanelor respective să li se ofere alternative de locuire în condiţii decente. Pentru că nu a construit locuinţe sociale în cele două mandate ale sale dar ne dă banii pe construcţia catedralei trufiei neamului.

Pentru favorizarea sistematică a unor soluţii urbanistice perimate, care şi-au dovedit deja eşecul în alte părţi ale lumii: croirea de noi drumuri care aduc şi mai multe maşini în centrul deja sufocat al Capitalei, construcţia unor pasaje suspendate inutile şi costisitoare care nu fac decât să mute ambuteiajele dintr-un loc în altul. Dorinţa aberantă de a mări suprafaţa carosabilului bucureştean cu 30-40%, încurajând astfel traficul auto în detrimentul modalităţilor de transport alternative şi, în esenţă, în detrimentul unei dezvoltări armonioase a oraşului.

Pentru dispreţul faţă de justiţie: încălcarea repetată a sentinţelor mai multor instanţe din ţară. Pentru dispreţul faţă de lege: aprobarea unor construcţii ilegale în zone protejate; nerespectarea legislaţiei referitoare la urbanism: exemplul Penetraţiei Ciurel (proiect declarat ilegal în instanţă, dar bugetat în continuare); ignorarea totală a documentelor internaţionale ratificate de România (convenţia de la Granada pentru protecţia patrimoniului arhitectural al Europei, Carta de la Leipzig pentru oraşe europene durabile).

Pentru lipsa de transparenţă în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetăţenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spaţiilor verzi şi aşa insuficiente, lucrări de reasfaltare inutile, oneroase şi prost executate. Pentru simulacrul de consultare şi dezbateri publice.

Pentru gestionarea abuzivă şi frauduloasă a problemei animalelor fără stăpân", a declarat Doina Vella.

Şi cum subiectul gestionării câinilor fără stăpâni a încins spiritele în România, ne-am adresat şi unui militant pentru drepturile animalelor.

Andra Dadău, membru fondator al Grupul Social pentru Apărarea Drepturilor Animalelor

"Pe problema câinilor fără stăpân, putem discuta de o gestionare proastă, instituţia din subordinea dlui primar, A.S.P.A., având o activitate ilegală, lipsită de transparenţă, cu deturnare a unor fonduri publice uriaşe.

Modul barbar, abuziv şi ilegal în care sunt capturaţi şi ucişi câinii fără stăpân, modul în care ecarisajele A.S.P.A., instituţia din subordinea dlui primar, gestionează câinii pe care îi capturează – lipsa personalului medical calificat la preluarea câinilor, maltratarea şi neacordarea de ajutor medical, condiţiile insalubre, supraaglomerarea adăposturilor şi înfometarea câinilor, uciderea câinilor cu substanţe interzise, cât şi lipsa unei campanii de adopţie a câinilor fără stăpân din partea A.S.P.A. şi a Primăriei Capitalei, nu îi vor mai aduce lui Sorin Oprescu voturi din partea bucureştenilor.

Domnul primar nu a avut intenţia de a rezolva în mod viabil această problemă a Bucureştiului, a vrut doar să-şi păstreze mandatul, cu o imagine a unei capitale aşa- zis curată, dar de fapt „gunoiul este strâns sub preş”, a declarat pentru Epoch Times Andra Dadău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook