Spital din Columbia îşi tratează pacienţii cu plante medicinale

Plante medicinale, gălbenele
Plante medicinale, gălbenele (Epoch Times România)

Care este primul gest pe care îl facem când ne doare orice parte din corp sau bănuim că avem o boală serioasă? Îl cunoaştem toţi: alergăm imediat după medicamente generice. Ştim că sunt dăunătoare, dar nu dorim să le cunoaştem efectele colaterale negative.

Industriile farmaceutice ne-au bombardat cu publicitate referitor la cât de bune sunt, ce efecte miraculoase au, dar nici pomeneală de cât ar putea fi de dăunătoare sănătăţii. Normal, putem citi prospectul din cutie, dar, cum lista este interminabilă şi complicată, preferăm să îl lăsăm în cutie.

Pe timpuri aveam încredere în remediile naturale ale bunicilor, care chiar funcţionau. Vă mai aduceţi aminte de usturoiul în ureche sau de cartofii tăiaţi felii subţiri puşi în jurul gâtului? Sau de ceaiul de sunătoare, de mentă, de muşeţel, de tei, de soc sau de coada calului? Astăzi puţine persoane au încredere în ele, ba mai mult, preferă să consume drogurile companiilor farmaceutice.

Din fericire, există încă spitale care şi în aceste vremuri, aşa zis avansate din punct de vedere tehnologic, îndrăznesc să meargă cu paşi mari înainte, optând pentru alte tipuri de leacuri. Unul dintre ele este Spitalul Nazaret din zona Sumapaz din Cundinamarca, Columbia, unde pacienţii sunt trataţi cu ceea ce oferă natura.

Spitalul Nazaret, situat în Parcul Tematic Chaquén, studiază atât legătura dintre om şi ecosistem (ecosistemul fiind un ansamblu format din biotop şi biocenoză, în care se stabilesc relaţii strânse atât între organisme, cât şi între acestea şi factorii abiotici) cât şi modul de aplicare a eco-terapiilor. În plus, responsabilii spitalului îi învaţă pe pacienţii lor importanţa îmbunătăţirii practicilor agricole, cum ar fi rotaţia culturilor pentru a evita daune şi degradarea terenurilor, cât şi importanţa de a nu utiliza îngrăşămintele chimice.

Regiunea Sumapaz, situată aproape de locul unde se află spitalul, este o zonă agricolă. În această localitate există unul dintre cele mai mari terenuri agricole din lume pe care se plantează cartofi: 178.000 de hectare. Drept rezultat, locuitorii din zonă au diverse boli, atât din cauza utilizării pesticidelor dar şi dureri de oase datorită muncii grele, sau probleme legate de expunerea îndelungată la soare.

În cadrul programului alternativ oferit de spital, agricultorii şi medicii au posibilitatea să înveţe cum să utilizeze 25 de specii de plante medicinale - dintre cele 90 aprobate în Columbia de către comisia Institutului Naţional de vigilenţă şi control a medicamentelor şi alimentelor, Invima - pentru a-şi trata unele dintre boli.

Potrivit OMS, aproximativ 40% din populaţia Columbiei foloseşte medicina tradiţională cu plante medicinale. Majoritatea celor care profită de beneficiile celor aproape 5.000 de varietăţi de leacuri tradiţionale sunt comunităţile de agricultori, indigenii dar şi persoanele care trăiesc în Bogota şi care suferă de tulburări bipolare sau schizofrenie.

În plus, Spitalul Nazaret, oferă broşuri educative care permit comunităţii să înveţe utilizarea corectă a medicinii tradiţionale şi instruieşte privind modul de utilizare a plantelor pentru a calma durerile.

Aceste plante sunt folosite în remedii naturale în funcţie de simptome. Iată numai câteva exemple:

Pentru probleme digestive: usturoi, busuioc, mentă, in, cristale de aloe, anason, scorţişoară, muşeţel.

Pentru probleme de piele: pătlagină, gălbenele, Yerbamora.

Pentru boli respiratorii: soc, ghimbir, rozmarin, malva.

Pentru dureri: urzică, oregano, păpădie, cimbru, gălbenele.

Pentru stările nervoase: muşeţel, valeriană,

Pentru infecţii ale tractului urinar: urzica.

Multe dintre aceste remedii ne sunt familiare. Bătrânii noştri ne-au transmis preţioase informaţii în ceea ce priveşte utilizarea plantelor medicinale. Nu ne rămâne decât să ni le reamintim.

Important: Epoch Times România nu dă sfaturi medicale sau reţete, fie direct, fie indirect. Articolul are drept scop furnizarea unor informaţii cu caracter general pentru a ajuta în creşterea şi dezvoltarea personală.