Ştanski şi Carpov: dorim reluarea circulaţiei feroviare pe segmentul transnistrean

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Eugen Carpov, vicepremierul pentru Reintegrare, şi reprezentantul Tiraspolului la negocierile politice privind reglementarea transnistreană, Nina Ştanscki, au avut o întâlnire pe 28 martie la sediul Misiunii OSCE de la Chişinău, unde au discutat despre reluarea circulaţiei feroviare pe segmentul transnistrian.

În acest sens Carpov a precizat: "ne-am întâlnit într-un format lărgit. Am avut alături şi reprezentanţii grupului de lucru pentru transportul vamal, dar au fost prezenţi şi reprezentanţi din partea Comisiei Unificate de Control. Ne-am referit la subiectul privind transportarea de mărfuri pe calea ferată din Transnistria. Încercăm să găsim soluţii tehnice atât la nivelul vamal cât şi soluţii pentru preluarea circulaţiei feroviare".

Cu privire la termenul de preluare a transportului feroviar pe segmentul transnistrean, Carpov nu a numit o dată concretă, dar a menţionat că "noi avem un singur termen. Să reuşim preluarea circulaţiei în cel mai scurt timp. Astăzi am încercat să generalizăm reuşitele de până acum şi am analizat ce ne rămâne de făcut".

În acelaşi timp, Nina Ştanschi a declarat că s-au discutat diverse probleme, precizând că "a fost o discuţie bună. Am vorbit şi despre problemele din domeniul social şi cel economic, dar şi despre reluarea negocierilor în formatul 5 2. Sperăm că negocierile de la Viena se vor încununa cu succes".

Potrivit viceministrului Transporturilor, Valeriu Ciubuc, deşi au fost rezolvate 80% din problemele tehnice existente, totuşi pentru a fi reluată circulaţia feroviară pe acest segment, mai trebuie de soluţionat unele probleme: "Am vorbit că este necesar să se formeze grupul de lucru din care vor face parte specialişti de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a relua circulaţia trenurilor prin Transnistria. Este vorba de reluarea circulaţiei pe drumul M14, peste podul Gura Bâcului. Sperăm că problema va fi rezolvat cât mai repede posibil".

Precizăm că circulaţia trenurilor pe segmentul transnistrean a fost stopată în martie 2006, din cauza imposibilităţii autorităţilor de la Chişinău de a-l menţine sub control.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe