Statele Unite nu au oferit Rusiei informaţii secrete în legătură cu scutul antirachetă

(photos.com)
Epoch Times România
21.03.2012

SUA nu au oferit niciodată Rusiei informaţii secrete privind desfăşurarea elementelor scutului antirachetă în Europa, a declarat viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

Anterior, presa a scris că Statele Unite ar fi intenţionat să ofere Rusiei acces la "date secrete" neprecizate. Media a speculat că este vorba de informaţii despre versiunea modificară a rachetei SM-3, care va fi interceptorul de bază al scutului american.

"Statele Unite nu au transferat date secrete despre caracteristicile tactice sau tehnice ale rachetelor sau altor elemente ale scutului antirachetă", a declarat Riabkov într-un interviu pentru RIA Novosti.

Rusia se opune vehement de ani de zile planurilor americane de a desfăşura elemente ale apărării antirachetă în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România, Polonia şi Cehia.

Diplomatul a apreciat că a venit momentul "să se pună capăt speculaţiilor din Statele Unite în legătură cu nivelul actual al dialogului" în acest dosar, deoarece discuţiile ar trebui să se concentreze pe alte aspecte, mai importante.

"În afară de alte chestiuni de care suntem interesaţi, îm primul rând vrem să ştim care sunt criteriile obiective potrivit cărora sistemele SUA şi NATO nu sunt orientate împotriva Rusiei, aşa cum suntem asiguraţi constant", a spus Riabkov, adăugând: "Încă nu există niciun progres în dezvoltarea acestor criterii".

Negocierile dintre Rusia şi SUA privind scutul antirachetă se află în prezent în impas. Dosarul va fi abordat din nou în mai, la o conferinţă organizată de Ministerul rus al apărării, şi la summitul NATO de la Chicago.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor