Stenograme în dosarul Microsoft. Gabriel Sandu: "Funeriu şi Vreme au făcut toată porcăria asta"

Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Daniel Funeriu
Congresul Partidului Mişcarea Populară, 7 iunie 2014, Palatul Parlamentului. În imagine, Daniel Funeriu (Epoch Times România)

În cadrul unei conversaţii telefonice interceptate de DNA, fostul ministru Gabriel Sandu, arestat preventiv marţi noaptea în dosarul Microsoft, îi spunea unei persoane de sex feminin, a cărei identitate nu a fost dezvăluită de anchetatori, că cei care ar sta la baza acestui scandal ar fi foştii miniştri Valerian Vreme şi Daniel Funeriu.

Doamnă: Măi, nu, nu, deci, priveşte lucrurile altfel, deci, priveşte-le pozitiv.

Sandu Gabriel: A, nu, nu, nu, ascultă-mă ce-ţi spun, că eu sunt realist, înţelegi. Adică, chestia asta că a vorbit cineva cu cineva, ca să forţeze pe altcineva şi cineva care nu mă cunoaşte a făcut nu ştiu ce cu altcineva de care a auzit, adică asta e o... un c... înţelegi? Sau c... ăla că eu am refuzat să plătesc şi ăla m-a plătit că n-am plătit. Adică, astea-s nişte aberaţii grosolane, înţelegi?

Doamnă: Da, da’ mediatizarea asta nu este ok, îţi dai seama că sunt ăştia pe tine cu ochii ca pe butelie de ceva timp, aşa, şi la un moment dat tot caută, scormoneşte şi găseşte unc...

Sandu Gabriel: Da, da, da, da.

Doamnă: Singura, ţi-am zis, singura putere şi cea mai mare putere, şi nu ţine nici de ei şi aşa, e Doamne-Doamne, care poate schimba lucrurile cum nici ei nu-şi pot imagina

Sandu Gabriel: Ştii ce se-ntâmplă, după părerea mea, au făcut o singură greşeală, au exagerat total, au exagerat şi mai e şi altă treabă, a, a-nceput să ne facă doar pe unii vinovaţii de serviciu. înţelegi, că dacă observi, sunt eu şi... pe Funeriu, dacă are protecţie de la PMP, şi pe Vreme... au şi ei acolo un abuz în serviciu când, în fond, ei au făcut toată porcăria asta, deci de la ei a pornit tot, înţelegi, iar ăla care-i cel mai belea, sunt eu.

Potrivit b1.ro, din discuţiile telefonice cu aceeaşi persoană neidentificată reiese că Gabriel Sandu urma să-i ceară unei persoane să mai emită o factură. Indiciile arată că ar fi vorba despre sume de bani ce trebuiau transferate din conturi off-shore.

"Deci, voi în momentul ăsta, oricare ar fi, trebuie să aveţi un venit indiferent ce ar fi, că mor, că trăiesc, mă duc în..., voi trebuie să rămâneţi în picioare (...) N-o să mă pot vedea joi cu Silviu. Eventual îi dai mailul... şi mailul ăla pe care transmiţi tu facturile, să facă şi el prima factură şi gata! Ai auzit?", preciza Gabriel Sandu.

Fostul ministru se plângea, de asemenea, că cei implicaţi vor încerca să îi pune lui în cârcă infracţiunile din dosar. "O să mă gândesc... să fac şi cât fac, dar nici ca să mă duc ca mielul la tăiere, n-accept chestia asta, cu orice consecinţe. Fiecare să îşi ia partea lui de vină. Eu doar că la momentul oportun, le-am dat picioare în gură şi nu am vrut să fac ce au zis ei. Acum vor să mă scoată pe mine ţap ispăşitor. Mă jur că nu am nicio vină".

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme ca să obţină contracte cu statul. Cei nouă foşti miniştri implicaţi în dosar sunt: Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Daniel Funeriu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Gabriel Sandu, Adriana Ţicău şi Mihai Tănăsescu.

Valerian Vreme (în prezent deputat), ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, este suspectat de DNA că a săvârşit infracţiuni de abuz în serviciu în perioada în care avea calitatea de ministru. Daniel Funeriu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2009 – 2012, este la rândul lui suspectat de DNA că a comis fapte de corupţie în dosarul Microsoft. Ambii s-au autosuspendat din PMP ca urmare a solicitării făcute de DNA privind începerea urmăririi penale faţă de aceştia.

Curtea Supremă a dispus marţi noaptea arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a fostului ministru al Telecomunicaţiilor, Gabriel Sandu, a afaceriştilor Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea şi Nicolae Dumitru, zis "NIRO" precum şi a primarului din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti", în dosarul licenţelor Microsoft. În referatul ce a însoţit propunerea de arestare preventivă a celor patru, procurorii DNA au dezvăluit un adevărat grup infracţional ce a fost constituit pentru a influenţa semnarea contractului pentru achiziţia de către Guvern a licenţelor Microsoft.