SUA către Grecia: ajutorul acordat petrolierului iranian poate reprezenta sprijin acordat unui grup terorist

Super petrolierul Grace 1
Super petrolierul Grace 1 (Screenshot)

Un oficial al Departamentului de Stat a avertizat guvernul elen că orice asistenţă acordată petrolierului iranian Adrian Darya în timpul călătoriei acestuia către Siria ar putea fi privit ca sprijin material dat unei organizaţii teroriste.

Oficialul a exprimat „poziţia puternică” a SUA care este de părere că petrolierul are legătură cu Gărzile Revoluţionare Islamice din Iran, transportând ilegal ţiţei pe care îl vinde Siriei.

Petrolierul Adrian Darya a fost reţinut de autorităţile britanice în Gibraltar peste o lună, dar a fost lăsat să-şi reia călătoria în Siria duminică, prin Kalamata, Grecia.

Washingtonul a exercitat presiuni asupra autorităţilor londoneze pentru a le fi transferată custodia navei, însă planul a eşuat.

"Este nefericit că s-a întâmplat acest lucru", a declarat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-un interviu acordat luni cu Fox News, deoarece o vânzare de succes ar însemna pentru Gărzile Revoluţionare "mai mulţi bani, mai multă bogăţie, mai multe resurse pentru a-şi continua campania teroristă".

Începând cu august 2018, SUA au impus sancţiuni din ce în ce mai stricte cumpărătorilor de ţiţei iranian, în conformitate cu poziţia Administraţiei, potrivit căreia Teheran a încălcat Planul de acţiune comună din 2015 (JCPOA), care prevedea diminuarea sancţiunilor.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat Iranul de încălcarea acordului, şi de măsuri secrete care duc la construirea unei arme nucleare.

În aprilie 2019, Washingtonul a făcut un pas mai departe şi a declarat Gărzile Revoluţionare grup terorist. Implicit, Guvernul iranian a devenit sponsor al terorismului.

Trecerea Gărzilor pe lista entităţilor teroriste a nedumerit observatorii, dar oficialii americani susţin că organizaţia militară este responsabilă de atacurile asupra forţelor SUA şi aliate din toată regiunea, din Siria până în Irak şi Yemen.