SUA construieşte o campanie globală de presiune împotriva furnizorilor de ţiţei pentru Venezuela

Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului
Petrolier în apropierea portului Bandar Abbas, sudul Iranului (Captură Foto)

După ce SUA au tăiat relaţiile dintre Venezuela şi partenerii săi comerciali cu ajutorul sancţiunilor economice şi avertismentelor, statul din America Latină s-a bazat pe aprovizionarea cu combustibil iranian.

Washingtonul s-a ferit să folosească puterea militară pentru a bloca transporturile iraniene, în ciuda blocadei navale pe care o construieşte în Caraibe.

Statele Unite au lansat o campanie globală de presiune pentru a reduce aprovizionarea cu combustibil vital a Venezuelei care vizează atât guvernul statului latino-american, cât şi furnizorii, a dezvăluit Elliot Abrams, emisarul administraţiei Trump pentru Venezuela.

Elliot Abrams a declarat pentru Reuters că Washingtonul a trimis în linişte avertismente diplomatice guvernelor „din întreaga lume”, solicitând să nu efectueze expedieri de combustibil către Caracas, şi să se abţină inclusiv de la oferirea de servicii portuare navelor în drum spre Venezuela.

Abrams a adăugat că guvernul american a alertat armatorii din întreaga lume şi asiguratorii, precum şi porturile „de-a lungul drumului dintre Iran şi Venezuela”.

Unul dintre avertismente ar fi fost trimis către Gibraltar, un important nod pentru navele care navighează pe Atlantic.

„Nu cred că veţi găsi proprietari de nave şi asiguratori şi căpitani şi echipaje dispuse să se angajeze în aceste tranzacţii în viitor”, a spus Abrams, despre efectul potenţial al celei mai recente campanii de presiune.

SUA îl acuză pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro că a încălcat drepturile civile şi Constituţia, în momentul falsificării alegerilor. Administraţia Trump, care îl susţine pe Juan Guaido, a impus sancţiuni masive Venezuelei, inclusiv asupra celei mai importante industrii a ţării - producţia şi exportul de ţiţei, care reprezintă cea mai mare parte a veniturilor sale.

Venezuela a cunoscut deficienţe acute de benzină în ultimele luni, deoarece rafinăriile sale suferă de lipsă de investiţii şi de întreruperi de energie. Ţara a schimbat anterior exporturile brute de combustibil, dar SUA şi-au sancţionat partenerul-cheie, Rusia Rosneft, şi au ameninţat alţi furnizori majori din Italia, Spania şi India.

Apoi, Maduro a recurs la importuri de combustibil din Iran, o altă ţară puternic sancţionată de SUA.

Patru tancuri iraniene care transportau produse petroliere şi piese de schimb pentru rafinării au ajuns în Venezuela în această lună, iar un al cincilea este pe drum.

Statele Unite au ales să nu-şi folosească navele de război pentru a bloca expedierile - lucru asupra căruia au avertizat atât Iranul cât şi Venezuela - dar, conform informaţiilor, au făcut ca două nave sub pavilion liberian care se îndreptau către Venezuela cu petrol iranian să se întoarcă în această săptămână după ce SUA a ameninţat armatorii şi guvernul liberian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii