Tăieri ilegale în pădurile virgine din Argeş. Greenpeace sesizează autorităţile

Pădurile virgine sunt un patrimoniu natural care trebuie salvat de la distrugere. Însă, în loc să fie preţuite şi protejate, pădurile virgine cad adesea pradă drujbelor.
Loredana Diacu
28.10.2016

alte articole

Tăieri în pădurile virgine (Greenpeace, Cristi Grecu)
Loredana Diacu
28.10.2016

Pădurile virgine sunt în continuare distruse, în pofida legii şi împotriva interesului naţional, avertizează Greenpeace România, anunţând că a sesizat Direcţia Silvică Argeş şi Garda Forestieră Ploieşti privind posibile tăieri ilegale în păduri virgine în munţii Făgăraş, în raza Ocolului Silvic Vidraru şi a Ocolului Silvic Şuici.

Sesizarea, trimisă pe salvezpadurea.ro face referire la cinci zone de pădure virgină unde au avut loc tăieri în intervalul iunie-septembrie 2016, adică inclusiv după intrarea în vigoare a Catalogului Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, se precizează în comunicatul remis de Greenpeace redacţiei Epoch Times.

„Pădurile virgine sunt un patrimoniu natural care trebuie salvat de la distrugere. Administratorii şi proprietarii acestor păduri ar trebui să le preţuiască şi să le protejeze, iar statul are obligaţia de a se asigura că legea este aplicată. Asta înseamnă recunoaşterea valorii lor, cartarea lor, protejarea lor activă şi compensarea proprietarilor pentru limitările care le sunt impuse. În lipsa acestor măsuri vom asista în continuare la distrugerea unora dintre cele mai valoroase şi spectaculoase ecosisteme rămase în România şi Europa”, declară Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România.

Tăierea pădurilor virgine continuă (Greenpeace, Cristi Grecu)
Tăierea pădurilor virgine continuă (Greenpeace, Cristi Grecu)

Organizaţia de mediu reaminteşte că în 2005 a fost publicat rezultatul unui studiu asupra pădurilor virgine din România, la acel moment fiind identificate circa 218.000 hectare de păduri naturale intacte, în care procesele ecologice se desfăşurau nealterate.

„Studiul avertiza asupra faptului că mai erau alte asemenea păduri neidentificate încă şi că este nevoie de măsuri speciale pentru ca această bogăţie să fie protejată şi pusă în valoare. Din păcate, până în 2012, aceste ecosisteme forestiere nu au fost recunoscute oficial, iar în acest interval de 7 ani multe dintre ele au fost tăiate şi astfel pierdute pentru totdeauna. Mai grav este însă că nici după această protecţie legală, chiar dacă parţială, tăierile nu au încetat şi nimeni nu a plătit pentru asta”, arată activiştii de mediu.

„În Codul Silvic din 2015, în urma presiunii străzii şi a ONG-urilor de mediu, s-a introdus prevederea creării unui cadru legal mai strict, iar în 2016 s-a înfiinţat Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine. Teoretic cel puţin chestiunea identificării şi protejării acestor păduri era rezolvată. Iată însă că distrugerea acestor păduri continuă. Este nevoie ca autorităţile de control să meargă pe teren să verifice la faţa locului şi să aplice legea, protejând interesul naţional, astfel încât să fie stopată distrugerea acestui patrimoniu natural inestimabil.

La finalul taberei internaţionale din munţii Făgăraş, organizată în vara aceasta, Greenpeace România a cartat 854 de hectare de păduri virgine, pe raza Ocolului Silvic Vidraru în judeţul Argeş. Pentru acestea au fost întocmite studiile necesare pentru a fi incluse în Catalogul Naţional.

În cadrul taberei, Greenpeace România a analizat şi distrugerea pădurilor virgine pe două dintre văile care mărginesc lacul Vidraru – Cumpăna şi Cumpăniţa – şi a arătat că în ultimii zece ani, în zona care înainte adăpostea 2.575 de hectare de păduri virgine (identificate în 2005) 985 de hectare (38,3%) au fost distruse”, se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor