Tăierile de copaci din Parcul Lumea Copiilor. Cetăţenii îşi caută dreptatea la Ministerul Mediului

Registru spaţiilor verzi Parcul Lumea Copiilor_Pridvorului
Registru spaţiilor verzi Parcul Lumea Copiilor_Pridvorului (Dumitru Lupescu)

Tăierile de copaci din Parcul Lumea Copiilor, transformat de un investitor imobiliar în şantier, continuă, în pofida faptului că există o hotărâre a instanţei care interzice noi defrişări în zonă.

Potrivit unei sesizări trimise redacţiei Epoch Times de vecinii Parcului Lumea Copiilor, în ultimele două zile, pe o porţiune retrocedată de parc unde S.C. Construcţii Locuinţe Noi Chi SRL ridică un complex rezidenţial, s-au tăiat copaci, deşi există o ordonanţă preşedinţială emisă de Judecătoria Sectorului 4 prin care s-a dispus oprirea defrişărilor.

Reamintim că defrişările în Parcul Lumea Copiilor/Tineretului, str Pridvorului 28, au început în luna mai a.c., până acum fiind puşi la pământ peste 200 de copaci. Merită menţionat că dezvoltatorul proiectului rezidenţial, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE CHI, firmă condusă de Ioan Chiriţă, un personaj cu mai multe construcţii ridicate ilegal la activ, nu este la prima abatere de acest gen. Pentru tăierile de copaci din Parcul Lumea Copiilor, dezvoltatorul s-a ales doar cu amenzi ce au totalizat 5.000 de lei.

După ce de-a lungul timpului vecinii parcului au făcut apel la toate autorităţile posibile pentru a opri defrişările din parc şi ridicarea de construcţii pe spaţiul verde (teoretic protejat de legea spaţiilor verzi), finalmente s-au văzut obligaţi să ajungă în instanţă, căci funcţionarii publici din primării, prefectură, ISC, Garda de Mediu etc. i-au pasat de la unul la altul, fără să le rezolve problema.

Sprijiniţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi de Eco-Civica, oamenii încearcă să-l oblige pe constructorul din Pridvorului să readucă terenul la statutul iniţial, cu alte cuvinte, un parc cu bănci, alei şi locuri de joacă pentru copii.

În ceea ce priveşte ultimele tăieri de copaci, sătui să sune la instituţii care fie nu răspund cererilor lor, fie dau amenzi minuscule pentru un dezvoltator imobiliar, Asociaţiile de Proprietari Bloc 13 Sc 1,2,3, str. Pridvorului nr. 13 bloc 13 şi Asociaţia de Proprietari Bloc 8 C cu sediul în str. Stamate Costache nr. 1, bloc 8C au făcut un memoriu către Ministerul Mediului, semnalând şi acestui for că proprietarul terenului şi dezvoltatorul imobiliar "au nesocotit în continuare legile ţării şi au tăiat NELEGAL extrem de mulţi copaci pe terenul situat în str. Pridvorului nr. 28, sectorul 4 Bucureşti."

"Aşteptăm cu interes atât rezolvarea celor solicitate de noi, cât şi răspunsul în termenul legal la prezentul memoriu, cât şi la toate documentele adresate anterior instituţiei dumneavoastră, îşi încheie vecinii din zona parcului memoriul către minister", scriu bucureştenii Ministerului.

Reamintim în context că pe 31 iulie, reprezentanţii Poliţiei Locale, sesizaţi de cetăţeni că în parc se taie copaci, ajunşi la faţa locului, în loc să-i sancţioneze pe cei ce defrişarea ilegal în jur de 200 de copaci, au început să îi legitimeze pe cetăţenii ieşiţi la protest, ameninţând cu amenzi pentru "tulburarea ordinii publice."

Situaţia din Parcul Lumea Copiilor/Tineretului

Suprafaţa de parc unde S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL a tăiat ilegal sute de copaci a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase, reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese, deşi legea 213/1998 interzice retrocedarea domeniului public. La începutul anilor 2000, Mărioara Micşunescu a cumpărat mai multe loturi de 200, 300 mp în Parcul Tineretului, ulterior Primăria Capitalei, păstorită la vremea respectivă de Videanu, aprobându-i să le concentreze pe toate la marginea parcului, pe strada Pridvorului, într-un lot de 2 ha, ce făcea parte dintr-o rezervă de 6 ha prevăzută primar pentru retrocedări. Mai multe informaţii puteţi accesa http://epochtimes-românia.com/news/defrişări-şi-ilegalităţi-în-parcul-tineretului-din-bucureşti---217437 aici

Ulterior, potrivit Hotnews, Mărioara Micşunescu a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15.000 mp din cele două hectare deţinute în parc cu firma Construcţii Locuinţe Noi CHI, firmă al cărei administrator, Ioan Chiriţă a ridicat în Bucureşti mai multe clădiri care încălcau flagrant autorizaţiile de construcţie emise de primării.

În prezent, în Pridvorului se construieşte în baza unei autorizaţii de construcţii obţinută în 2012 de Mărioara Micşunescu în urma unei hotărâri judecătoreşti prin care Tribunalul Bucureşti a obligat Primăria Sectorului 4 să emită respectivul act.

Primarul sectorului 4, Popescu Piedone este considerat de către ONG-uri complice cu Mărioara Micşunescu, căci, la proces, nu a făcut apel la asociaţiile de mediu care l-ar fi putut asista şi sprijini să câştige în instanţă ci a aşteptat pur si simplu să piardă. Mai mult, a stat în puterea lui Piedone să oprească masacrul copacilor din parc, însă edilul a ales să n-o facă. Mărioara Micşunescu nu a început lucrările într-un an de zile de la emiterea autorizaţiei de construcţie.

Conform dlui Nicuşor Dan, Piedone i-a prelungit Mărioarei Micşunescu autorizaţia, în loc să-i ceară să ia de la zero demersurile de obţinere a uneia noi. Dacă în Statul de Drept România legea s-ar respecta, o nouă autorizaţie de construcţie ar fi fost imposibil de obţinut, având în vedere că, potrivit OUG 114/2007, (Legea Spaţiilor Verzi), lucrările de construcţii pe spaţii verzi sunt strict interzise.