Tăriceanu, din nou în război cu Justiţia. "Mă întreb dacă puterea judecătorească nu s-a transformat într-o super putere"

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a exprimat din nou nemulţumirea faţă de modul în care funcţionează Justiţia în România.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Profitând de ocazia dezbaterii moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Ponta, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ţinut un discrus în faţa plenului Parlamentului în care şi-a reiterat nemulţumirile la adresa Justiţiei.

"Sper să nu ajungem în situaţia în care să cerem permisiunea procurorilor în legătură cu oportunitatea unei decizii politice. Separaţia puterilor în stat înseamnă echilibrul între puteri, mă întreb dacă puterea judecătorească nu s-a transformat într-o super putere, dincolo de ceea ce îşi doreşte Constituţia.

Puterea judecătorească înseamnă numai judecători, Ministerul Public nu face parte din puterea judecătorească, sunt sub autoritatea Ministerului Justiţiei. Procurorii sunt agenţi ai statului şi sunt putere executivă. CSM - avem de-a valma procurori şi judecători. Numirea judecatorilor la Înalta Curte se face de plen, deci şi de procurori. Dacă un judecator este sancţionat, depune o contestaţie la plenul CSM, deci şi procurorilor", a declarat Tăriceanu, citat de hotnews.ro.

Între timp, Parlamentul nu îşi face treaba, nu modifică legile, potrivit şefului Senatului, care se declară indignat de faptul că există nenumarăte articole din Codul de procedură penală declarate neconstituţionale şi ele nu sunt modificate "pentru că s-a dat un caz să nu ne atingem de coduri."

"După cum ştiţi, într-o ţară civilizată serviciile de informaţii nu adună probe. Dacă vreau să ascult telefoane pentru informaţii, mă duc la un serviciu de informaţii, dacă vreau să adun probe, mă duc la poliţia judiciară. SRI are un monopol. Într-o ţară civilizată, nu există raporturi directe între procurori şi servicii de informaţii. Citiţi mereu şi pare a fi un motiv de laudă. DNA trebuie să se bazeze pe poliţia judiciară şi nu pe servicii de informaţii. Procurorii DNA şi DIICOT au statut de Înaltă Curte fără să dea un examen. Cei din DNA şi DIICOT sunt la discreţia şefilor lor.

Şi ne întrebăm de ce riscă abuzuri. Legea trebuie să intervină. Parlamentul trebuie să îşi exercite rolul de control parlamentar. În toată lumea, noţiunea de comisie de anchetă ţine de esenţa unui regim democratic. Vine un director SRI şi face o declaraţie publică: "Noi veghem ca judecătorii să nu uite menirea, să serveasca interele statului". Felicitări! Deci avocatul apărării se poate duce acasă liniştit. Nu s-a întrebat nimeni de ce sunt aşa multe mandate de ascultare pe siguranţa naţională. Suntem o ţară de trădatori şi terorişti", a adăugat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne