Tăriceanu reia discursurile contra multinaţionalelor: Nu putem fi duşi de nas

Guvernele României - inclusiv al său - au acordat de-a lungul anilor numeroase subvenţii multinaţionalelor în timp ce acestea contribuie mult prea puţin la buget, a afirmat Tăriceanu, personaj care a făcut recent deliciul presei ruse acreditând ideea unui Romexit.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Cunoscut pentru retorica sa anti DNA şi, mai nou, contra multinaţionalelor şi favorabilă deinhibării relaţiilor cu Rusia, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, într-un interviu acordat Digi 24, că, în timp ce guvernele României au acordat subvenţii importante firmelor străine care activează în ţara noastră, unele dintre acestea au transferat profitul către companiile-mamă, România beneficiind doar de o proporţie mică din profit.

"În acest moment, ponderea companiilor străine în economia românească, în funcţie de mărimea cifrei de afaceri, e aproape la egalitate cu firmele româneşti. Când ne uităm însă la contribuţia lor, provenită din impozitul pe profit, o să vedem că este de trei ori mai mică decât a companiilor româneşti. În foarte multe locuri se pune această problemă a găsirii unei soluţii care să facă să profite şi ţara în care se desfăşoară activităţile economice”, a explicat şeful Senatului.

Co-preşedintele ALDE a mai acuzat că guvernele României, inclusiv al său, au acordat ajutoare importante, subvenţii, firmelor care activează în România pornind de la premiza că va fi un "win win game".

"Vrem să vedem şi din partea lor acelaşi comportament. (...) Nu e un atac la adresa lor, dar nici nu putem să fim consideraţi că nu vedem şi putem fi duşi de nas", a ţinut să declare Tăriceanu.

Reamintim că în linie cu Liviu Dragnea, Tăriceanu a adoptat în ultima perioadă o retorică extrem de acidă la adresa multinaţionalelor. În paralel, şeful Senatului şi-a manifestat dezamăgirea faţă de Uniunea Europeană, a calificat Brexit-ul drept "o decizie de curaj a britanicilor" şi a susţinut că România a ajuns să fie condusă de "forţe oculte" din cauză că ţara este în UE. Tipul de discurs adoptat de Tăriceanu a stârnit îngrijorări că liderii celor două partide la putere PSD şi ALDE urmăresc, de fapt, scoaterea României din UE şi NATO.