Tensiuni China - Japonia. Puşcaşi marini ai SUA antrenează militari niponi în tehnici de recucerire

Vase de pescuit chineze in apele disputate de China si Japonia, ale insulelor Senkaku. Marinarii chinezi sunt deseori prinsi pescuind in ape a caror statu nu este inca reglementat ferm de cele doua state
Vase de pescuit chineze in apele disputate de China si Japonia, ale insulelor Senkaku. Marinarii chinezi sunt deseori prinsi pescuind in ape a caror statu nu este inca reglementat ferm de cele doua state (Japan Coast Guard / Getty Images)

Militarii japonezi şi puşcaşii marini din forţele armate ale SUA au desfăşurat o serie antrenamente, executând exerciţii de invadare şi recucerire a unei insule capturate de forţe ostile, scrie New York Times. Antrenamentele au loc datorită tensiunilor existente în legătură cu un arhipelag de insule din apele Mării Chinei de Est.

Americanii susţin că exerciţiile, numite "pumnul de fier", sunt exerciţii de rutină anuale şi nu au legătură cu disputa privind Insulele Senkaku, administrate de Japonia şi revendicate de Beijing.

La 23 noiembrie 2013, China a declarat în mod unilateral o "zonă de identificare a apărării aeriene" într-o regiune din Marea Chinei de Est. În această zonă se află şi Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar pe care îl doreşte China, sub numele Diaoyu.

Totuşi, din declaraţiile comandanţilor americani se observă că Washington-ul este din ce în ce mai îngrijorat de acest subiect.

"Am fost martorii unui exerciţiu amplu (...) şi am ajuns la concluzia că Armata de Eliberare Populară a primit o nouă sarcină: de a efectua un război scurt şi incisiv pentru a distruge forţele japoneze din Marea Chinei de Est", a afirmat recent James Fanell, înalt oficial al flotei pacifice a SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe