Todiraşcu: Managementul macabru din Sănătate ucide anual 60.000 de români. Scenariul se perpetuează şi în 2015

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Direcţiile prioritare ale alocării fondurilor Sănătăţii, decise de ministrul Nicoale Băniciou, vor perpetua şi în 2015 sistemul de management macabru care, prin incompetenţa sa, duce la moartea a 60.000 de oameni anual, populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului, a avertizat sâmbătă, senatorul Valeriu Todiraşcu, în cadrul unui comunicat de presă intitulat "Viziunea ministrului Băniciou şi morţii din sănătate, prin prisma bugetului din anul 2015".

"Dacă economiştii ar trata sau opera pacienţii în spitale, puţini ar supravieţui. Acesta este motivul pentru care economiştii nu operează şi nu tratează pacienţi. Totuşi, timp de 25 de ani, persoane incompetente, printre care medici, adesea, au fost cele care au decis destinaţia şi modul de administrare a fondurilor Sănătăţii. Finalitatea acestui manegement incompetent, a generat, în medie, câte trei români decedaţi în fiecare săptămână (din cele 52 de săptămâni ale anului) şi în fiecare spital (din cele 400 de spitale din România), rezultând următoarea matematică macabră, respectiv 3 decedaţi x 52 de săptămâni x 400 spitale = 60.000 de români, morţi anual în sănătate din cauza incompetenţei, suplimentar faţă de cei al căror deces a survenit din cauze medicale", a precizat acesta.

În şedinţa din 17 decembrie 2014, comisiile de sănătate ale Parlamentului reunite au avizat favorabil bugetul Sănătăţii pentru anul 2015. Într-o expunere ce a durat aproximativ o oră, ministrul Nicoale Bănicioiu a prezentat direcţiile prioritare ale alocării fondurilor Sănătăţii, decise de minister, declarând că "Bugetul Sănătăţii a fost croit după nevoile sistemului sanitar".

După încheierea expunerii, în calitate de membru al Comisiei de sănătate din Senat, Valeriu Todiraşcu i-a adresat lui Bănicioiu, medic stomatolog de profesie, o singură întrebare:

"D-le Ministru, vă rog să-mi comunicaţi de ce printre nevoile sistemului sanitar, invocate în expunerea dvs., lipsesc următoarele cinci principii esenţiale ale alocării fondurilor către sectoarele din Sănătate în care: 1) risipa şi deturnările de fonduri sunt minime, 2) cost-eficienţa este dovedită prin evaluări tehnologice medicale, obiective şi neutre, 3) prevenţia şi diagnosticul precoce reprezintă soluţia mult mai ieftină decât terapiile aplicate în faza avansată a bolilor, 4) competiţia deficitară şi costurile uriaşe sunt împiedicate prin dezvoltarea accelerată a unor segmente de piaţă performante, 5) discriminarea în procesul de accesare a fondurilor este eliminată prin selecţia exclusivă a furnizorilor capabili să dovedească furnizarea de servicii ce au o calitate conformă cu standardele europene aplicabile, costuri optime dovedite neutru şi un grad mare al satisfacţiei pacienţilor măsurat obiectiv".

După o consultare cu consilierii săi, ministrul a replicat scurt: "Nu am inclus aceste pierderi în buget, pentru că nici noi nu ni le dorim".

Prin aprobarea pe aceleaşi principii a bugetului sănătăţii s-a dat startul completării listei funebre 2015 a sistemului medical românesc cu cei 60.000 de morţi ce vor urma din cauza aceloraşi disfuncţii ale sistemului sanitar.

"Atât în calitate de senator, care a propus Ministerului Sănătăţii soluţii de salvare a peste 1 miliard EUR anual de la risipă, furt şi deturnare, dar şi în calitate de economist, cu 20 de ani experienţă în administrarea de fonduri în domeniul Sănătăţii, consider că răspunsul ministrului este unul stupefiant şi tragic. El arată că nivelul incompetenţei în domeniul administrării fondurilor Sănătăţii a rămas neschimbat iar efectele dramatice asupra pacienţilor se vor perpetua şi în anul 2015", a precizat revoltat senatorul.

Efectele dramatice asupra pacienţilor, care se perpetuează în fiecare an, graţie acestui "management macabru prestat de decidenţii sistemului sanitar", sunt reflectate, potrivit lui Todiraşcu, de concluziile raportului din 2008 al Comisiei prezidenţiale pentru sănătate - "Din cauza disfuncţiilor sistemului sanitar din România mor anual peste 60.000 de oameni, în fiecare an "dispărând" populaţia echivalentă a unui oraş de talia Sloboziei sau Giurgiului".

"Risipa şi furtul din Sănătate, generate de incompetenţă, ucid! Prin aprobarea pe aceleaşi principii a bugetului Sănătăţii s-a dat startul completării listei funebre 2015 a sistemului medical românesc cu cei 60.000 de morţi ce vor urma din cauza aceloraşi disfuncţii ale sistemului sanitar. Care sunt numele pacienţilor care vor apărea în 2015, absolut nejustificat, pe această listă?", întreabă retoric senatorul.