Bica, revoltată: "Cum pot eu să mă duc la Elena şi să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP" (martor)

Alina Bica
Alina Bica (gov.ro)

Un martor din controversatul dosar al retrocedării ilegale de la ANRP, în care fosta şefă DIICOT Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu, a dezvăluit câteva detalii din culisele operaţiunile şi încrengăturile infracţionale din cadrul instituţiei.

Din mărturia depusă în rechizitoriul procurorilor DNA, citat de Hotnews.ro, reiese că Dorina Danielescu a ajuns în funcţia de preşedinte al ANRP după ce Alina Bica a contribuit "în mod hotărâtor", acceptul informal pentru această numire fiind dat de Elena Udrea şi Ioan Oltean.

Odată ajunsă la conducerea instituţiei, se pare că Dorina Danielescu nu a mai răspuns, de frică, la cererile Alinei Bica de rezolvare a unor dosare de retrocedare controversate. La sfârşitul anului 2011 şi începutul lui 2012, Alina Bica făcea presiuni asupra Dorinei Danielescu să convoace o şedinţă în care să rezolve unele dosare controversate de retrocedări.

"În cadrul instituţiei circulau mai multe zvonuri, în sensul că lista cu dosarele care urma sa intre în următoarea şedinţă a CCSD conţinea câteva dosare sensibile, având în spate nume din sfera politicii şi că datorită acestui fapt Dorina Danielescu se temea să convoace şedinţa", a declarat martorul din dosar.

Pusă în faţa unui refuz, Alina Bica ar fi început să-i reproşeze acesteia lipsa de colaborare, iar, potrivit martorului, în cadrul unei întâlniri cu aceasta, "Bica a susţinut că vor avea de suferit grav din partea altor persoane, în acest context menţionând pe un anume DORIN, precizând totodată că voi chiar nu înţelegeţi că-mi rup capul ăştia dacă nu e convocată comisia?... Bica i-a precizat Dorinei Danielescu şi faptul că aceasta din urmă nu trebuie decât să convoace comisia, de restul ocupându-se ei".

"Cum pot eu să mă duc la Elena şi să-i spun că am pus o dezaxată la ANRP?", ar mai fi spus Alina Bica potrivit martorului din dosar.

Un alt martor a relatat o altă scenă petrecută în sediul Autorităţii Naţionale pentru Retrocedarea Proprietăţilor (ANRP) care reflectă influenţa omului de afaceri Dorin Cocoş în instituţie. Fiul acestuia, Alin Cocoş, era în relaţii foarte bune cu vicepreşedintele instituţiei de la vremea respectivă - Sergiu Diacomatu (şi el inculpat în dosarul retrocedărilor) - iar mai mulţi angajaţi au relatat faptul că "în momentul în care au intrat în biroul lui Sergiu Diacomatu l-au văzut pe Alin Cocoş stând pe scaunul vicepreşedintelui cu picioarele pe masă".

Alina Bica este arestată preventiv din 22 noiembrie fiind acuzată de abuz în serviciu după ce a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP care în 2011 a acordat o despăgubire de 377.282.300 de lei pentru un teren de 13 hectare din zona Plumbuita din Capitală, supraevaluat cu 263.327.559 lei (echivalentul a 62.548.113 euro).

Beneficiarul acestei despăgubiri, omul de afaceri Gheorghe Stelian, este considerat a fi "Săgeata" renumitului om de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi artizanul multor tunuri imobiliare. Acesta a ales să-şi trădeze partenerul şi să vorbească despre cei 10 milioane de euro pe care i-a dat acestuia pentru a intervini pe lângă membrii comisiei ANRP în vederea acordării despăgubirii ilegale.

Fosta şefă DIICOT s-a declarat nevinovată, susţinând că nu a văzut raportul de evaluare a terenului şi că ea doar a semnat alături de ceilalţi membri ai comisiei.

Situaţia s-a complicat însă pentru Alina Bica şi nu numai pentru ea. Din dosarul iniţial a mai fost disjunsă o cauză vizând noi fapte de corupţie, în care sunt implicate nume grele ale politicii şi mediului de afaceri. Jurnalistul Robert Turcescu a publicat 23 de pagini din "Ordonanţa de disjungere a cauzei" din dosarul Bica, din acestea rezultând o serie de legături infracţionale între fostul procuror şef DIICOT şi vicepremierul Liviu Dragnea, Ovidiu Tender, Elena Udrea, fostul soţ al acesteia, Dorin Cocoş, "băiatul deştept"din energie Bogdan Buzăianu etc.