Traian Băsescu: Acciza pe carburanţi „o suferinţă inutilă”. Recuperarea de 4 eurocenţi, nou „sport naţional”

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a adresat luni, într-o conferinţă de presă, problema accizei pe carburanţi, cerându-i din nou premierului să renunţă la ea. Reiterând ideea că acciza va fi "o suferinţă inutilă pentru economie şi pentru populaţie", Băsescu a explicat că, în condiţiile în care România şi-a îndeplinit obligaţile din tratatul cu UE, măsura luată de Ponta este a abuzivă şi împotriva economiei şi populaţiei.

"Miza lui Ponta prin această taxă suplimentară de 42 de bani este să-şi creeze resurse pentru alimentarea baronilor în vederea campaniilor electorale din acest an", a declarat Băsescu, reamintind că există suficiente resurse la bugetul de stat - precum excesul de finanţare de la ministerul Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea - care, dacă ar fi redistribuite, ar suplini încasările aduse de acciza de carburanţi.

"Ponta are fonduri pe care le poate reduce. Poate să ia fără grijă 1,2 - 1,5 miliarde din bugetul care a crescut exponenţial în acest an", a declarat Băsescu, adăugând că, pe lângă banii de la ministerul lui Dragnea, Ponta mai are un excedent de circa 600 milioane lei la Serviciul datoriei externe şi are excedente şi la asistenţa socială, "în mod cert".

În astfel de circumstanţe, introducerea accizei este „un act de sadism, vrea să-şi arate puterea de premier, nu înţeleg ce-l mână. Dincolo de faptul că baronii au pus piciorul în prag şi l-au ameninţat că nu scot oamenii la vot”, a afirmat Băsescu

Înţelegerea cu transportatorii

Şeful statului a denunţat şi înţelegerea cu transportatorii, cărora premierul le-a promis returnarea a 4 eurocenţi din cei 7 cât reprezintă acciza, în baza facturilor de alimentare de la benzinării.

"Or să primească Finanţele camioane de facturi pentru oameni care nu au alimentat niciodată, şi vei da înapoi echivalentul a 4 cenţi, ceea ce va fi o lovitură pentru bugetul de stat", a afirmat şeful statului, avertizând că se naşte nişa de evaziune foarte mare.

"Vor fi foarte mulţi care vor face un sport din restituirea accizei de 4 eurocenţi pe seama Ministerului de Finanţe. Administrarea accizei va avea un cost foarte ridicat", a mai subliniat şeful statului.

Rambursarea a 4 eurocenţi către transportatori, o "discriminare grosolană"

Traian Băsescu a atras atenţia că transportatorii nu sunt nici pe departe singura categorie afectată de acciza pe carburanţi.

"Nu am nicio îndoială că vor fi păcăliţi şi agricultorii. După ce s-au introdus atâtea taxe pentru agricultori, o creştere a preţului la combustibili este tot ce îşi mai doreau agricultorii" a arătat Băsescu.

Afectate vor fi şi alte afaceri mici, afaceri de familie, precum micile firme de curierat, cu 3-5 salariaţi, care, deşi depind de preţul la carburanţi, nu vor putea beneficia de returnarea celor 4 eurocenţi, căci nu se pot încadra în categoria transportatori, a arătat preşedintele.

"Pe de altă parte, de ce firmelor le acorzi 4 eurocenţi iar persoanelor fizice nu?", s-a întrebat retoric Băsescu, reamintind că foarte mulţi oameni sunt obligaţi să-şi folosească maşina personală pentru a ajunge la servici.

"Este o discriminare grosolană care se face între consumatorii de combustibili", a concluzionat şeful statului, declarând că cea mai bună soluţie "este renunţarea în ultimul moment la această acciză."

Ca urmare a introducerii accizei, motorina va fi mai scumpă ca în Germania, care nu are resursele pe care le are România, va fi mai scumpă şi ca în Austria, în condiţiile în care OMV, companie austriacă exploatează resursele din România.

"Este inadmisibil economic şi moral ce face Victor Viorel Ponta. De aceea îmi permit să îl rog, să îi cer încă o dată să nu introducă această acciză.(...) Public o spun: dacă Ponta nu înţelege de unde poate reduce cheltuieli (...) nu l-am suspectat niciodată că înţelege bugetul (..) sunt gata să-i arăt în 30 de minute, fără să afecteze deloc finanţarea pentru funcţionarea instituţiilor. Din buget se pot tăia excesele", a concluzionat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie