Traian Băsescu: Ancheta în cazul lui Florin Popescu continuă

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, luni, în cadrul unui interviu acordat pentru ”Adevărul Live”, că ancheta în ce îl priveşte pe deputatul suspendat din PMP, Florin Popescu, continuă, chiar dacă nu s-a votat ridicarea imunităţii acestuia.

”Nu este blocată nicio anchetă. Dosarul lui Florin Popescu merge înainte. Parchetul a cerut dacă să facă această anchetă sub arest sau nu, dar dosarul lui merge înainte. Nimeni şi nimic nu îl opreşte”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că nu este de acord cu cererea pe care a făcut-o Parchetul Parlamentului, întrucât este de competenţa judecătorilor să stabilească acest lucru, nu este problema parlamentarilor.

"Să nu dezinformăm, dezinformarea nu ar trebui să funcţioneze. Nu e blocată nicio anchetă, dosarul lui merge înainte. Parchetul a cerut dacă să facă această anchetă sub arest sau nu. Dosarul lui merge înainte, nimeni şi nimic nu îl opreşte. Parchetul a cerut dreptul de a cere arestarea. Nu sunt de acord cu poziţia Parlamentului, era corect ca un judecător să spună: nu e cazul să îl arestăm sau îl arestăm. Nu PMP putea bloca sau debloca cu cei 14 deputaţi pe care îi are. Aş vrea să avem un alt tip de discuţie, în care nu vreau să fiu un apărător al Parlamentului. Foarte grav este când Parlamentul, în cazul miniştrilor, blochează anchetarea. Când se blochează anchetarea,cum a fost la ministrul Finanţelor, legat de Ordonanţa cu ASF. Aici, Parlamentul va fi criticat în mod cert de orice instituţie care evaluează România. A blocat ancheta. Parlamentul a avut şi două sau trei situaţii de arestare.

Arestarea unui membru al parlamentului chiar este atributul parlamentului. Nu numai în Romania. Blocarea anchetarii unui membru al parlamentului este un lucru extrem de grav. În ceea ce priveste arestarea, parlamentul ar cam avea dreptul să se pronunte. Spre deosebire de situaţia în care nu are dreptul să împiedice justiţia când blochează anchetarea unui ministru. Aici, m-am uitat la parlament. În unele cazuri a aprobat arestarea, în altele nu, dar acesta este un atribut al Parlamentului pentru că nu se împiedică practic ancheta. Să nu credeţi că un parlamentar care a fost propus de parchet la arestare şi Parlamentul nu a aprobat arestarea, chiar poate face orice, parchetele pot lua măsuri să ştie cu ce se ocupă domnul parlamentar.

Pe fond, am vrut să fac deosebirea între blocarea unei anchete şi blocarea unei eventuale arestări. Rămâne acelaşi lucru: nu Parlamentul e cel care poate judeca un parlamentar sau măsurile asiguratorii, ci un judecător trebuia să se pronunţe. Criteriul de bază cred că e cât de vechi eşti în Parlament. Cei vechi sunt protejaţi la arestare, cei noi, care nu au legături transpartinice, sunt trimişi cu veselie la arestare. Cei care au votat parlamentari, primari despre care se ştia că sunt în anchetă - e un tronson pentru care acest lucru nu contează. Electoratul de dreapta e mai sensibil la astfel de chestiuni. În rândul acestui electorat se produce acest refuz de a mai merge la alegeri", a declarat Băsescu.

Ridicarea imunităţii deputatului Florin Popescu nu a putut avea loc în plenul Camerei Deputaţilor întrucât marţi şedinţa camerei a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Deputatul Florin Popescu este acuzat de DNA că ar fi cerut mită în campania electorală din 2012. Conform procurorilor anticorupţie, Popescu ar fi cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, în valoare de peste 400.000 lei, pentru a le distribui în scop electoral cetăţenilor din judeţul Dâmboviţa, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012.

Opinie mai fermă a lui Traian Băsescu

Atunci când a fost luată în discuţie cererea de arestare a lui Vlad Cosma, preşedintele a dat dovadă de o atitudine mult mai fermă: "Consider şi subliniez acest lucru, că Parlamentul nu are dreptul să se substituie justiţiei. Cu certitudine, mult mai potrivit ar fi fost ca decizia de arestare sau nearestare să o ia, la cererea procurorilor, un judecător, în niciun caz un for politic, încurajat de prezenţa în Parlament, la vot, a premierului Victor Viorel Ponta".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne