Traian Băsescu: Dacă Turcia vrea moschee, să dea României teren pentru o catedrală

Dacă Turcia vrea să primească acordul să construiască o mega-moschee la Bucureşti, pe terenul alocat de Guvernul Ponta, atunci ar trebui să ofere României teren pentru o catedrală în Istanbul, nu doar pentru un mic loc de rugăciune, este de părere Traian Băsescu.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că atunci când va veni vremea să fie semnată autorizaţia de construcţie pentru mega-moscheea din Capitală la Primărie se va afla, în urma alegerilor locale, un membru PMP care "să facă ce trebuie".

"Nu aş vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iaşi, că are o căciulă cu care putem să îl facem şi muftiu la moschee. Autorizaţie de construire (trebuie-n.r.) semnată de un primar, sper să fie unul al nostru, care să facă ce trebuie, aici discutăm de o moschee, ceea ce însemnă pelerinaj.

Ce a oferit Erdogan în schimb? O capelă. O capelă putem avea fiecare la noi acasă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune, care să devină şi loc pentru pelerinaj, adică o adevărată poveste", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Traian Băsescu a afirmat că de-a lungul timpului în discuţiile româno-turce a intervenit acest subiect, însă România a spus că va analiza subiectul dacă va primi un teren pe care să construiască o catedrală, în Istanbul, care să se numească Brâncoveanu.

Tot timpul în discuţiile româno-turce a intervenit chestiunea moscheea, însă, potrivit fostului şef de stat, România a transmis că poate "analiza pozitiv" subiectul "cu condiţia să ne arătaţi terenul, în Istanbul, pentru echivalentul unei moschei, care să se numească Brâncoveanu, pentru că acolo a murit cu toată familia lui. Ce ne-au comunicat cei doi şefi de stat este inadmisibil în ceea ce priveşte acordul părţii române".

Pe vremea când era primar al Capitalei, şeful PMP susţine că a refuzat să semneze autorizaţia de construcţie pentru Catedrala Mânturii Neamului "pentru că se afecta Parcul Carol".

"Această problemă este din timpul preşedintelui Iliescu, niciun preşedinte până la Iohannis nu a spus da, construiţi o moschee, că eu o să fac o capelă", a mai precizat Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne