Traian Băsescu pus sub acuzare pentru ameninţare. Dosarul "senatoarei şantajiste" se reia

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a fost pus sub acuzare de Parchetul General în dosarul de şantaj care o priveşte pe senatoarea PSD Gabriela Firea. Urmărirea penală a fost începută pentru ameninţare, relatează ştiri.tvr.ro.

Potrivit ştirii citate, fostul preşedinte a fost citat miercuri, la ora 11.00, la Parchetul General, unde i se va aduce oficial la cunoştinţă calitatea de suspect în acest caz.

Gabriela Firea a depus în aprilie, anul trecut, o plângere penală, împotriva lui Traian Băsescu, acuzându-l pe acesta de ameninţare şi şantaj.

În plângere sa, Firea a acuzt că fostul şef al statului (la momentul plângerii preşedinte în exerciţiu funcţiunii) a urmărit, prin ameninţări şi şantaj, să o deternime să nu îşi mai continue activitatea în Comisia Nana.

Reamintim că Gabriela Firea, numită "senatoarea şantajistă" de Traian Băsescu, a făcut parte din celebra comisie parlamentară Nana, ce investiga, la cererea lui Victor Ponta, condiţiile în care fiica preşedintelui Băsescu, Ioana Băsescu, i-a cumpărat 290 de hectare de pământ în Călăraşi. Senatoarea a lansat acuzaţia că tranzacţia încheiată de fiica lui Băsescu este ilegală, pământul fiind cumpărat de la o firmă inactivă, ce nu a mai depus declaraţii la fisc.

În replică, Băsescu i-a "recomandat absolut amical" senatoarei, în cadrul unei emisiuni televizate, să-şi vadă mai bine de soţul ei, primar în Voluntari, că s-ar putea să nu îl mai găsească acasă, sugerând că acesta ar putea fi arestat pentru diferite afaceri oneroase.

"Doamna cunoscătoare, doamna căsătorită tot cu un comandant, cu primarul de la Voluntari. Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele", declara pe 13 aprilie 2014 Traian Băsescu.

Drept urmare, pe 16 aprilie, senatoarea PSD a depus o plângere penală pe numele lui Traian Băsescu, în care îl acuza pe acesta de săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi ameninţare în legătură cu declaraţiile pe care le-a făcut în cadrul emisiunii respective.

"Mă simt ameninţată în urma declaraţiei preşedintelui ţării că s-ar putea să nu-mi găsesc soţul acasă dacă nu stau în banca mea şi nu sunt atentă pentru ca şi pe moşia sau parohia soţului ar fi probleme pe care dumnealui le-ar cunoaşte. Eu am tras concluzia că domnia sa a vrut să tragă un semnal de alarmă anumitor organe de anchetă pentru ca familia mea să aibă de suferit din pricina faptului că eu sunt membru şi comunicator al unei comisii parlamentare de anchetă", preciza atunci Gabriela Firea.

Preşedintele a explicat ulterior că nu s-a lansat în "recomandări" gratuit ci, în baza unor documente. "La preşedinţie funcţionează o structură numită Biroul cu probleme cetăţeneşti, unde au fost depuse mai multe petiţii şi reclamaţii care vizează posibile abuzuri ale primarului din Voluntari", a explicat Băsescu, care fusese acuzat de PSD că are acces la dosarele instrumentate de procurori.

Procurorii au dispus atunci suspendarea anchetei pe motiv că preşedintele se bucură de imunitate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.