Traian Băsescu: "Rolul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric"

Traian Băsescu în Israel, 20 ianuarie 2014
Traian Băsescu în Israel, 20 ianuarie 2014 (MENAHEM KAHANA / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
21.01.2014

Preşedintele Traian Băsescu a avut marţi o întrevedere cu preşedintele Teritoriilor Palestiniene, Mahmood Abbas. În cadrul declaraţiilor de presă ce au urmat întâlnirii, şeful statului român s-a declarat încă o dată susţinător al păcii, fie ea bazată pe compromis. Rolul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric, a declarat Băsescu.

"Este foarte uşor, când nu vrei să ajungi la un compromis, să te cramponezi de istorie, dar rostul negocierilor palestiniano-israeliene este să aducă pacea, nu să restabilească adevărul istoric. Adevărul istoric poate rămâne în cartea de istorie", a spus Traian Băsescu, citat de realitatea.net.

Băsescu a mai afirmat că România susţine fără rezerve iniţiativa secretarului de stat al Statelor Unite, John Kerry, şi s-a declarat la curent cu dificultăţile negocierilor de pace, dificultăţile teritoriale, privind refugiaţii, securitatea frontierelor sau statutul Ierusalimului.

Şeful statului a reiterat dorinţa României de a creşte nivelul de cooperare cu Teritoriile Palestiniene, anunţând cu această ocazie că în perioada 12-14 februarie, Comisia mixtă româno-palestiniană se va reuni la Bucureşti.

"În ceea ce priveşte relaţiile bilaterale obiectivul nostru este să creştem nivelul de cooperare şi sperăm că desfăşurarea la Bucureşti în perioada 12-14 februarie a comisiei mixte româno-palestiniene să fie un moment de ridicare a relaţiei bilaterale la un nivel superior", a spus Traian Băsescu.

De asemenea, Băsescu a declarat că România va continua programele de asistenţă pentru construcţia instituţională, cât şi pentru oferă autorităţilor palestiniene, atât în pregătirea diplomaţilor în politică externă, cât şi în pregătirea specialiştilor. Începând cu 2014, România va oferi în fiecare an 30 de burse pentru tineri palestinieni care să se pregătească în universităţile româneşti.

Reamintim că şeful statului a efectuat o vizită de două zile în Israel şi Teritoriile Palestiniene. În cursul zilei de ieri, Traian Băsescu a avut o întrevedere cu preşedintele Israelului, Shimon Peres, care l-a primit pe preşedintele României cu "inima deschisă", numindu-l "prieten" şi "căpitan de navă."

În discursul susţinut la Tel Aviv, alături de preşedintele Peres, Traian Băsescu şi-a afirmat susţinerea pentru procesul de pace iniţiat de secretarul de stat american, John Kerry, îndemnând de asemenea Israelul la compromis:

"Susţinem iniţiativa lui John Kerry şi sper că Israelul va face tot ce este necesar pentru a realiza acest lucru. Pacea nu se obţine uşor - în Europa s-a obţinut cu sacrificii enorme, inclusiv cu cedări ale suveranităţii şi compromisuri teritoriale. Marele compromis franco-german a asigurat Europei o pace de 70 de ani, nemaiîntâlnită pe continent. Sper că Israelul poate învăţa din această experienţă” a declarat preşedintele României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor