Transportatorii se pregătesc de grevă din cauza accizei de 7 eurocenţi

Autocamioane de transport, tir-uri pe şoseaua de centură a capitalei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.12.2013

Nici nu a fost încă introdusă mult-vestita (şi hulita) acciză de 7 eurocenţi pe carburanţi şi provoacă deja reacţii de protest. Transportatorii de mărfuri din România informează că au hotărât să oprească activitatea la nivel naţional.

"Magazinele pot rămâne goale în perioada sărbătorilor de iarnă" avertizează transportatorii care, "sătui să tot aştepte respectarea angajamentelor Ministerului de Transport în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea", declară că sunt decişi ca, începând din data de 9 decembrie, să înceteze activitatea specifică.

Decizia transportatorilor a fost luată în data de 29 noiembrie, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte reprezentanţi ai transportatorilor din 24 de judeţe, precum şi lideri ai Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002 din Arad, Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Federaţiei Transportatorilor Europa, Asociaţiei Transportatorilor Rutieri în Construcţii, Breslei Marilor Transportatori din Cluj şi Asociaţiilor transportatorilor rutieri de mărfuri din Maramureş, Transilvania, Moldova şi Constanţa, patronate membre al Confederaţiei Naţionale Rutiere.

Transportatorii reclamă că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, nu a răspuns la nici una din adresele transmise de patronatele din transporturi de la momentul preluării mandatului, "înţelegând să se întâlnească, după modelul fostului ministru Relu Fenechiu doar cu „apropiaţi” ai ministerului, cu care de altfel, în ultimele săptămâni, se „aranjează" pe şest legislaţia."

Picătura care a umplut paharul numeroaselor nemulţumiri ale transportatorilor rutieri este noua taxă de 7 eurocenţi plus TVA, "abuziv introdusă în carburanţi" de Guvern.

"Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel „amortizarea" celor 7 cenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului, este o aberaţie şi un non sens, atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională" se afirmă în comunicat.

Măsura introducerii accizei este cu atât mai iraţională pentru transportatori cu cât autostrăzile pe care Guvernul se laudă că le va construi cu banii strânşi din colectarea ei, sunt cu prioritate autostrăzi în afara fluxurilor şi coridoarelor de transport comercial.

În plus, autostrăzile ce urmează a fi construite cu banii astfel colectaţi, vor fi mai mult ca sigur taxate, ceea ce pune încă o povară pe transportatori.

Pentru toate aceste „noutăţi", precum şi pentru nerespectarea angajamentelor asumate de ministerul de resort în primăvara acestui an, transportatorii rutieri de mărfuri sunt mai decişi ca niciodată să renunţe la activităţi pentru o perioadă nedeterminată, se anunţă în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor