Tudorel Toader amână "sentinţa" lui Kovesi şi Lazăr

Ministrul Justiţiei va prezenta miercuri concluziile evaluării activităţii Ministerului Public. Până atunci, Toader va avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, după care va pleca din nou la Bruxelles unde a susţinut că nu OUG 13 a fost problema, ci ora adoptării ei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că a prelungit până miercuri termenul până la care va prezenta evaluarea în privinţa procurorului general şi a şefei DNA, a căror demisie, reamintim, a sugerat-o nu demult.

"Miercuri voi organiza o conferinţă de presă şi vă voi da toate amănuntele", le-a declarat Toader jurnaliştilor care i-au cerut informaţii pe acest subiect, în condiţiile în care ministrul urma să anunţe ieri concluziile evaluărilor.

Amânarea s-ar datora faptului că Toader a fost două zile la Bruxelles, unde, de altfel, ministrul va pleca din nou, după ce va avea astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA.

"Astăzi (luni) voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA şi voi pleca din nou la Bruxelles", a adăugat Toader.

Reamintim că pe 12 martie, după ce CCR a pronunţat decizia prin care a constatat că DNA a perturbat activitatea Guvernului anchetând adoptarea OUG 13, Toader a anunţat că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13 şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca "cei doi să demisioneze până atunci".

La momentul respectiv, ministrul a mai precizat că va face o analiză a activităţii Ministerului Public în următoarele două săptămâni, urmând ca apoi să ia o decizie finală inclusiv cu privire la revocarea lui Lazăr şi Kovesi.

Cât despre Bruxelles, reamintim că luni Toader fost prezent la dezbaterea din Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European unde a susţinut poziţia Guvernului. Cu această ocazie, ministrul Justiţiei a susţinut că nu Ordonanţa 13 în sine a fost o problemă, ci mai degrabă faptul că aceasta a fost adoptată la 10 - 11 seara, ceea ce e nefiresc.

"Ordonanţa nu a fost o problemă, ci a fost una de procedură, societatea a reacţionat la faptul că a fost adoptată la ora 10-11 seara, ceea ce e foarte adevărat şi nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua când a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de 10 zile, am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnică legislativă, decât un gând de a legifera seara", a declarat Toader.