Turcescu: Am aflat răspunsul CSAT la solicitarea CSM privind acoperiţii din magistratură

Robert Turcescu
Robert Turcescu (Epoch Times România)

Acum câteva zile, Consiliului Superior al Magistraturii a luat decizia de a sesiza Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în vederea verificării tuturor magistraţilor pentru a stabili dacă sunt sau nu ofiţeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informaţii. Jurnalistul Robert Turcescu susţine că a aflat răspunsul CSAT la solicitarea CSM: nu există oameni ai serviciilor printre magistraţi.

Decizia CSM de a sesiza CSAT a venit ca urmare a solicitării Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), care a cerut CSM să facă verificări şi să îi elimine pe eventualii ofiţeri acoperiţi din magistratură. La rândul ei, UNJR arăta că a făcut această solicitare, fiind "profund îngrijorată faţă de recentele declaraţii publice potrivit cărora în rândul magistraţilor ar exista ofiţeri acoperiţi ai serviciilor secrete, precum şi că instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" al serviciilor de informaţii".

"Să stăm strâmb şi să judecăm drept. Aţi văzut vreodată cum arată o declaraţie pe proprie răspundere dată de un magistrat prin care acesta neagă apartenenţa la un serviciu secret? (Magistratul semnează o hârtie în care declară că nu este "lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informaţii") Aşadar, magistratul zice că nu e. Dar dacă e?", întreabă Turcescu pe blogul său personal.

Jurnalistul, care a recunoscut la un moment dat că a fost el însuşi ofiţer acoperit - locotenent-colonel al Direcţiei de Informaţii a Armatei, a dat următorul exemplu:

"Să spunem că un magistrat e lucrător operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al SIE. Vă mai aduceţi aminte HG223/2013 dată de guvernul Ponta? Potrivit acesteia, "informaţiile, datele şi documentele care se referă la personalul din domeniul activităţii informative, chiar şi după încetarea în orice mod a raporturilor de muncă sau de serviciu sunt SECRETE". În acest context, să mă scuzaţi că întreb, dacă există nişte magistraţi care sînt colaboratori/lucrători/informatori ai SIE, dar au dat declaraţie pe proprie răspundere că nu sunt, ce se va întâmpla cu ei?

Vor fi deconspiraţi de CSAT? Va fi încălcat secretul bine păzit de HG223/2013? Sau se va preferă păstrarea secretului chiar dacă în astfel de condiţii tocmai nişte magistraţi au comis un fals în declaraţiile date pe propria răspundere? Eu zic că din această dilemă nu avem cum ieşi. Şi mai spun că tocmai aţi aflat în avans care va fi răspunsul la solicitarea CSM către CSAT: doamnelor şi domnilor, nu există oameni ai serviciilor printre magistraţi! Vă rog, aplauze!", a scris Turcescu pe blogul său.

Comentând pe marginea subiectului, avocatul Antonie Popescu susţine că este totuşi prematură concluzia lui Robert Turcescu, "chiar dacă el poate şti destul de bine cheia gândirii din undercoverul românesc şi est-european".

"Dacă CSAT hotărăşte că trebuie să facă verificari (şi nu poate refuza), cum hotărârile CSAT sunt obligatorii pentru serviciile de informaţii, acestea se vor putea conforma, hotărârile CSAT având o forţă juridică superioară în această materie, prin delegarea legislativă. Mai mult, Guvernul procedează la declasificarea oricărui act, la cererea emitentului... aşa cum a procedat la cererea CEDO în cazul unor documente privind dosarele Revoluţiei. Guvernul îşi poate declasifica propria Hotarare secretă de care aminteşte Robert Turcescu.

În plus: Judecătorul Dumbravă nu a venit din senin cu o asemenea cerere... Are o bază factuală. Aceslaşi lucru l-au facut în faţa unor instanţe jurnalistul Ovidiu Ohanesian şi procurorul Marian Sintion care a fost şi şef al DGA din Ministerul de Interne şi a avut de înfruntat presiunile ilegale ale DGIPI... procurorul Nastasiu, ex-preşedintele Traian Băsescu... şi alţii suficient de bine informaţi şi care nu cred că vorbeac în deşert... chiar dacă destul de tarziu, dupa ce n-au mai fost "pe cai mari". Sper să nu emită CSAT nişte certificate de bună purtare ca adeverinţele CNSAS sau ca procuratura şi miliţia de altadată...", a declarat avocatul Antonie Popescu.

Recomandăm şi Turcescu continuă "detonarea afacerii EADS": "Ceea ce veţi citi poate provoca reacţii la nivel internaţional"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.