Ucraina are dovezi că forţele speciale ale Rusiei sunt implicate în atacurile din estul ţării [video]

Forţele speciale ruseşti din Kromatorsk, Ucraina.
Forţele speciale ruseşti din Kromatorsk, Ucraina. (youtube.)

Material video pe pagina originală a articolului The Epoch Times România.

Oficialii de la Kiev au anunţat, duminică seară, că serviciile speciale ale Rusiei au coordonat capturarea mai multor clădiri guvernamentale din regiunea Doneţk, a notat Kiev Post.

”Avem dovezi concrete care arată că agenţia secretă a Rusiei este implicată în revoltele separatiste şi în capturarea clădirilor guvernamentale din estul Ucrainei. Dovezile şi mărturiile martorilor vor fi prezentate comunităţii internaţionale pe 17 aprilie, în Geneva”, a declarat ministrul de Interne, Arsen Avakov.

”Trebuie să accentuez că asta este o intervenţie, o insurgenţă a forţelor speciale ruseşti, nu o revoltă separatistă pe teritoriul Ucrainei. Dacă problema nu este rezolvată în trei zile, teritoriile Ucrainei vor fi pierdute”, a declarat fostul consilier al lui Vladimir Putin, Andrei Illarionov.

Specialiştii din Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU), au adăugat că operaţiunea militară rusească este susţinută şi de ”sentimente separatiste” din est.

”Nu este o insurgenţă curată. Sunt, din păcate, şi atitudini separatiste şi oameni care cred că la Kiev este plin de nazişti care i-au aranjat”, a declarat unul din oficialii SBU.

”Dacă era clar o invazie rusească, operaţiunea ar fi fost mult mai curată”, a adăugat acesta.

Unele din dovezile colectate de către jurnaliştii de la Kiev Post sugerează că:

  • Armele de proveninţă rusească folosite de atacatorii din Sloviansk, seria AK-100, nu se pot găsi în Ucraina şi nu sunt folosite de către armata sau serviciile speciale ale acesteia.
  • Materialul video din oraşul Kramatorsk arată o operaţiune militară bine organizată. Forţe speciale sunt bine coordonate iar modul de operare şi echipamentul arată profesionist.
  • Serviciile de Securitate Ucrainene au reţinut mai mulţi membri ai serviciilor de informaţii ruseşti atunci când încercau să treacă granita din Rusia spre Ucraina. Unul dintre aceştia este Roman Bannyk, membru în Departamentul Principal de Informaţii al Rusiei. Astfel de cazuri s-au înmulţit vizibil în ultimele două luni, conform SBU.
  • Analiza canalelor radio şi a celor online folosite de mulţi dintre separatişti arată că aceştia primesc ordine de la coordonatorii aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse, conform SBU.

Geografia atacurilor nu este o coincidenţă. Oraşele atacate se aflau în apropierea unei mânăstiri aparţinând de Patriarhia Moscovei, folosită ca bază militară de către insurgenţi, conform SBU. Oraşele Sloviansk şi Kramatorsk, acolo unde atacurilor au fost cele mai aspre, sunt uşor accesibile din acea locaţie. Mai mult decât atât, oraşele atacate au creat un drum de acces securizat prin regiunea Doneţk, ce a permis accesul la o bază militară aeriană, un aeroport cât şi la două căi ferate.

Atacurile din oraşele estice sunt similare cu cele din primele etape ale operaţiunii ruseşti din Crimeea. Grupări paramilitare, în uniforme de camuflaj fără ecusoane, capturează infrastructura vitală pe fondul protestelor separatiste.

S-a stabilit ca acţiunile invazive să se încheie până la data de 17 aprilie, atunci când sunt programate negocierile de pace de la Geneva. Moscova vrea să aducă lideri din Crimeea şi regiunea sud-estică a Ucrainei la masa negocierilor.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său american, că discuţiile de la Geneva vor fi anulate dacă Kievul va folosi forţa împotriva ”rezidenţilor disperaţi din sud- estul” Ucrainei.

Sentimentele separatiştilor din sud-estul Ucrainei au fost încurajate în repetate de rânduri de banii agenţilor de la Moscova. În acelaşi timp, există materiale video cu ideologul Kremlinului, Alexei Dughin, surprins în timp ce coordona liderii separatiştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe