Un nor ciudat provoacă o furtună pe social media

Nor bizar în Wonthaggi, Australia.
Nor bizar în Wonthaggi, Australia. (captură.)

În ciuda faptului că seamănă cu un pasaj către o altă dimensiune, sau o navă extraterestră, această gaură luminând având culori asemănătoare cu cele ale unui curcubeu, a putut fi văzută pe cer în Australia, devenind virală pe internet.

Imaginile bizare surprinse în Wonthaggi, un oraş de la marginea mării aflat la 132 de kilometri în sud-estul oraşului Melbourne, s-a răspândit rapid în mass media socială, provocând tot felul de teorii conspiraţioniste.

Un ascultător a sunat la staţia de radio 3AW în jurul prânzului zilei de luni, spunând că norul seamănă cu ”fundul unei nave prin care trece un curcubeu”.

La scurt timp, ceilalţi localnici au început să posteze fotografii cu formaţiunea, întrebându-se ”ce se întâmplă deasupra oraşului Wonthagii?”. Iar un ascultător vroia să ştie dacă lumea este aproape de sfârşit.

Dar oficialii Biroului de Meteorologie susţin că fenomenul nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Fenomenul arată precum un nor fallstreak, cunoscut de asemenea ca norul "gaură de pumn", a precizat unul din oficialii Biroului de Meteorologie.

Norii se formează când temperatura apei se află sub zero grade Celsius, dar apa nu îngheaţă din cauza faptului că particulele de gheaţă nu sunt încă formate. În acest caz, când apa nu începe să îngheţe, cade spre suprafaţă. Astfel că norul capătă această formă.

Pentru formarea norilor fallstreak este nevoie de nori înalţi aflaţi la aproape 5 kilometri deasupra solului.

Curcubeul din jurul norului este numit ”iridescenţă” şi se mai poate vedea în bulele de săpun, aripile de fluture sau pe scoicile marine.

Acest fel de iridescenţă apare la un nor de mare la altitudine printr-un procedeu numit difracţie, însemnând că picăturile de apă adună lumina, a adăugat acesta.

Efectul nu apare în toţi norii, care sunt făcuţi din vapori de apă condensaţi, susţin meteorologii.

Chiar dacă biroul meteorologic nu înregistrează frecvenţa la care apar aceste formaţiuni noroase, un nor asemănător, având forma unui OZN din apă, ar fi apărut luna trecută în Perth.

Formarea norului fallstreak poate fi declanşată de un aparat de zbor zburând prin zonă, şi poate ”persista atâta timp cât avem un nor înalt prin jur”.

Oficialii serviciului de meteorologie susţin că norii sunt rari, dar destul de ”spectaculoşi”.

Formarea lor este un fenomen chiar rar. Pentru a obţine curcubeul, ai nevoie de un strat de aer foarte rece, în timp ce lumina trebuie să vină dintr-o direcţie din care să interacţioneze cu cristalele de gheaţă.