UNJR condamnă "modul profund netransparent" în care a operat Guvernul Grindeanu

UNJR solicită Guvernului Grindeanu să revină asupra dispoziţiilor din OUG care nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Dana Gîrbovan, şefa Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România condamnă "modul profund netransparent" în care, marţi seară, Guvernul României a ales să modifice Codul penal şi Codul de procedură penală, fără o dezbatere reală şi efectivă şi prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă care nici măcar nu figura pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern, se arată în cadrul unui comunicat de presă remis de instituţia condusă de Dana Gîrbovan.

"Acest mod de acţiune este cu atât mai inadecvat cu cât ministrul Justiţiei a solicitat avizul Consiliului Superior al Magistraturii, ca apoi Guvernul să adopte intempestiv ordonanţă de urgenţă, fără să mai aştepte avizul Consiliului, încălcând în acest mod competenţele acestuia", a atras atenţia UNJR.

Deşi nu contestă dreptul Parlamentului şi al Guvernului de a stabili politici penale, asociaţia de magistraţi a subliniat că orice modificare a legislaţiei penale necesită existenţa prealabilă a unor dezbateri solide şi analiză reală a tuturor posibilelor argumente în favoarea sau în defavoarea unor modificări. Or, dezbaterile ce au avut loc în aceste zile la Ministerul Justiţiei sunt departe de a atinge acest deziderat.

În acelaşi timp, UNJR subliniază că la baza unor dezbateri constructive stă informarea corectă a cetăţenilor, motiv pentru care a solicitat tuturor instituţiilor implicate să facă toate eforturile necesare în acest scop.

UNJR a subliniat în mod constant faptul că promovarea unor modificări ale legislaţiei penale prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă nu este permisă decât în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, după cum prevede în mod imperativ art. 115 din Constituţie, întrucât competenţa primară de legiferare revine în primul rând Parlamentului, ca organ reprezentativ suprem al poporului şi unica autoritate legiuitoare. Existenţa unor practici din trecut nu poate legitima un atare demers atunci când acesta vine în contradicţie cu norma constituţională.

Organizaţia condusă de Dana Gîrbovan a cerut încă de la momentul în care proiectul acestor acte normative a apărut în spaţiul public ca modificarea să nu se facă prin Ordonanţă de Urgenţă, ci în Parlament, în urma unor dezbateri în care să fie implicaţi toţi actorii interesaţi, inclusiv societatea civilă şi profesioniştii dreptului. Acest lucru era cu atât mai necesar cu cât interesul public este unul major, iar lipsa dezbaterii poate conduce la fracturi majore în rândul societăţii.

În concluzie, UNJR solicită Guvernului României să revină asupra dispoziţiilor ce nu au intrat încă în vigoare şi să le transmită în Parlament sub forma unui proiect de lege, unde să fie dezbătute în mod real şi efectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne