Ciorbea îşi declină competenţa pe tema "OUG-urilor elefant". Nu poate sesiza acum CCR

Competent când a fost vorba să atace la CCR legea care l-a oprit pe Dragnea să devină premier, Victor Ciorbea declină competenţa când se pune problema sesizării Curţii cu privire la neconstituţionalitatea "ordonanţelor-elefant" care vor albi dosare de corupţi.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, miercuri, că nu poate ataca la Curtea Constituţională OUG de modificare a codurilor penale, adoptată de Guvern, miercuri noapte, până nu intră în vigoare.

"Vreau să verific şi în Monitorul Oficial pentru că, din câte am înţeles, OUG ar urma să intre în vigoare peste 10 zile. Potrivit legii, nu avem competenţa de a o ataca la Curte decât după ce intră în vigoare. Prin urmare, în această perioadă de zece zile noi nu avem nicio competenţă. Chiar domnul preşedinte preciza la CSM că solicită CSM să constate că s-a născut un conflict juridic de natură constituţională şi să sesizeze direct CCR. Precizez că în materie de conflict juridic de natură constituţională, noi nu avem competenţa. În această perioadă de 10 zile nu avem nicio competenţă", a declarat Victor Ciorbea, citat de Gândul, pentru Realitatea TV.

Trist este însă ca un act normativ odată intrat în vigoare poate fi invocat ulterior în favoare acuzaţilor în baza principiului legii celei mai favorabile, aşa că dacă Ciorbea aşteptă cele zece zile până când legea va intra în vigoare, va fi prea târziu - nenumăraţi corupţi vor putea să se folosească de ordonaţele lui "Drăgneanu" pentu a scăpa basma curată.

Astfel, articolul 5*) din Codul Penal arata ca: Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei (1) În cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituţionale, precum şi ordonanţelor de urgenţă aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziţii penale mai favorabile.

Potrivit judecătorului Cristi Danileţ, argumetaţia lui Ciorbea nu ţine, câtă vreme actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, Avocatul Poporului poate sesiza CCR.

Reamintim că acelaşi Ciorbea a fost foarte competent când a venit vorba de a sesiza la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să intre în Guvern.

Revenind la ordonanţe, amintim că marţi seară Guvernul a adoptat pe şest cele două ordonanţe mult hulite de societatea civilă şi criticate de instituţiile anticorupţie. Adoptarea a fost făcută pe furiş, fără ca cele două acte normative să fi fost puse pe ordinea de zi, într-un dispreţ total faţă de opinia celor peste 100.000 de oameni care au ieşit pe stradă duminica trecută pentru a protesta şi faţă de poziţia instituţiilor anticorupţie.

La scurt timp după ce s-a aflat despre adoptarea ordonanţelor, mii de oameni au ieşit pe străzi atât în Capitală cât şi în multe alte oraşe ale ţării.

Merită menţionat că la doar câteva ore de la adoptare, ordonanţele au apărut în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că încep să producă efecte în favoarea corupţilor, atât a celor aflaţi după gratii cât şi a celor cu dosare pe rolul instanţelor sau în curs de instrumentare.