UPDATE: Cel puţin 21 de morţi în urma exploziei din Bangkok

Scena atentatului din Bangkok. 17 august 2015
Scena atentatului din Bangkok. 17 august 2015 (Pornchai Kittiwongsagul/AFP/Getty Images)

UPDATE: Marţi, un mic dispozitiv explozibil a fost aruncat spre trecători în apropierea unei staţii de metrou, marţi după-amiază, în centrul Bangkok-ului, la numai o zi după atacul asupra Altarului Erawan.

O sursă din cadrul poliţiei a declarat că nimeni nu a fost ucis sau rănit. “Poliţia s-a deplasat la faţa locului pentru a ancheta şi cerceta tipul de dispozitiv utilizat”.

Conform autorităţilor, acest al doilea atac a avut loc în jurul orei locale 13.00 (06.00 GMT) în apropierea unor hoteluri populare dintr-o zonă turistică a capitalei tailandeze.

***********

O bombă a explodat luni seara la un altar popular din centrul Bangkok-ului, o zonă frecventată de mii de turişti, funcţionari sau cumpărători, ucigând cel puţin 21 persoane şi rănind alte peste 100, au declarat oficialii.

Bomba a explodat în interiorul Altarului Erawan, a declarat şeful biroului naţional al poliţiei, Somyot Poompummuang. El a declarat că, iniţial, oficialii au considerat că a fost găsită o a doua bombă ascunsă într-o geantă din apropiere, dar s-a dovedit că este o alarmă falsă.

Nimeni nu şi-a asumat imediat răspunderea pentru atacul cu bombă, despre care poliţia a declarat că a fost confecţionată dintr-o bucată de ţeavă înfăşurată în pânză.

Altarul, un loc turistic popular şi în rândul tailandezilor, este localizat la intersecţia Rajprasong, unde au avut loc în anii recenţi multe demonstraţii politice şi unde se află centrul unuia dintre principalele districte de cumpărături din Bangkok.

Înregistrările făcute de camerele de securitate au arătat o lumină puternică după ce bomba a explodat în timpul orei de vârf.

Conform ultimului bilanţ, cel puţin 21 de oameni au fost confirmaţi morţi şi cel puţin 123 au fost răniţi în explozie, a subliniat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Prawut Thavornsiri.

Printre victime se află mai mulţi străini, printre care cel puţin doi malaezieni, un singaporez, un chinez, un filipinez, conform autorităţilor ţării.

Anusit Kunakorn, secretar al Consiliului Securităţii Naţionale, a declarat că premierul Prayuth Chan-ocha, fostul şef al armatei ţării, monitorizează situaţia îndeaproape.

“Încă nu ştim sigur cine a făcut acest lucru şi de ce”, a declarat vicepremierul Prawit Wongsuwon. “Nu suntem siguri dacă atacul este motivat politic, dar el urmăreşte să ne afecteze economia”, a susţinut vicepremierul, adăugând că vinovaţii vor fi vânaţi.

Deşi Bangkok-ul a avut parte de o perioadă de calm relativ după lovitura de stat de anul trecut, totuşi au avut loc unele tensiuni în ultimele luni, iar junta militară a susţinut că s-ar putea să nu aibă loc alegeri până în 2017.

Deşi atacurile cu bombă sunt rare în Bangkok, ele sunt mult mai răspândite în sudul Tailandei, unde o rebeliune separatistă musulmană a prins avânt în ultimii ani.

Ultimul atac de acest gen în Bangkok a avut loc în Ajunul Anului Nou în 2006, când o serie de bombe au fost detonate în mai multe puncte din oraş în timpul celebrărilor, ucigând cel puţin trei persoane şi rănind alte câteva zeci. Acel atac a avut loc la doar trei luni după lovitura militară care a dus la alungarea de la putere a premierului Thaksin Shinawatra. La acea vreme au existat speculaţii că susţinătorii fostului premier ar fi fost responsabili pentru atac, însă incidentul nu a fost rezolvat până acum. Lovitura de stat din 2006 a declanşat o bătălie pentru putere între susţinătorii şi opozanţii lui Thaksin, uneori sub forma unor proteste violente.

În martie 2015, au fost făcute câteva arestări în legătură cu o grenadă ce a fost aruncată asupra Curţii Penale din Bangkok. Persoanele reţinute au fost aparent susţinători ai mişcării pro-Thaksim Cămăşile Roşii.

Dar criticii guvernului militar actual susţin că o parte din atacurile cu bombă au fost desfăşurate chiar de juntă pentru ca aceasta să îşi justifice campania continuă de suprimare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale. Guvernul a negat acest lucru.

În aprilie, o maşină capcană a explodat la un shopping mall pe insula turistică Samui, rănind şapte oameni. Motivul nu a fost clar, deşi guvernul a sugerat că ar fi fost vorba de o motivaţie politică.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe