UPDATE - Liderul Partidului Verde Bihor, reţinută pentru luare de mită. Vindea locuri în comisiile alegerilor

Balanţa justiţiei
Balanţa justiţiei (Epoch Times România)

Tribunalul Bihor a decis luni dispunerea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile în cazul preşedintelui Partidului Verde din Bihor, Mihaela Bodonea.

***

Procurorii anticorupţie au dispus duminică punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a liderului Partidului Verde din Bihor, Mihaela Bodonea, după ce aceasta a primit mită 6.500 de euro pentru a ceda 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare unui alt partid politic, relatează Mediafax.

Din informaţiile bihorstiri.ro rezultă că Bodonea a intrat în vizorul DNA ca urmare a sesizării autorităţilor de către reprezentanţii Forţei Civice. Se pare că aceasta a încercat să obţină bani pentru locurile din secţiile de votare rezervate partidului ei şi contactând alte formaţiuni politice.

Mihaela Bodonea este acuzată de folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite. Din ordonanţa de reţinere a procurorilor DNA Oradea reiese că, în perioada aprilie - mai, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la 25 mai, Bodonea, "în calitate de preşedinte al filialei judeţene Bihor a unui partid politic (Partidul Verde - n.r.), folosindu-şi influenţa şi autoritatea conferite de calitatea deţinută în această formaţiune, a pretins şi acceptat suma de 11.010 euro, de la un denunţător, reprezentant al unui partid politic, filiala Bihor".

"Această sumă de bani a fost solicitată în scopul distribuirii unui număr de 325 de locuri, (reprezentând 50% din numărul total al secţiilor de votare din judeţul Bihor), care i-au revenit partidului din care făcea partea inculpata, în urma unor înţelegeri cu formaţiunea căreia i s-au cuvenit locurile în urma tragerii la sorţi, de către Biroul Electoral Judeţean Bihor, pentru membrii partidului din care făcea parte martorul denunţător. În prealabil, martorul denunţător a purtat mai multe discuţii pe această temă cu reprezentanţii unei alte formaţiuni politice, care i-au comunicat că toate locurile alocate lor în comisiile secţiilor de votare, fuseseră distribuite, în urma unei înţelegeri, partidului din care făcea parte inculpata Bodonea Mihaela. Astfel, în urma negocierilor purtate cu inculpata Bodonea Mihaela, s-a stabilit că formaţiunea politică din care făcea parte martorul denunţător va primi un număr de 50 de locuri, în schimbul sumei de 100 lei/loc, în comisiile secţiilor de votare", se arată în documentul citat.

Cum denunţătorul era interesat de toate cele 651 de locuri la care formaţiunea condusă de Bodonea avea dreptul în comisiile secţiilor de votare, acesta i-a oferit 150 de lei/loc, au explicat anchetatorii. Mihaela Bodonea a acceptat oferta şi i-a transmis acestuia că va face demersurile necesare pentru ca partidul denunţătorului să primească minimum 50% din locuri în comisiile secţiilor de votare, respectiv minimum 325 de locuri.

Listele referitoare la compunerea comisiilor secţiilor de votare urmau a fi depuse la Biroul Electoral Judeţean până duminică, 18 mai. "În data de 17 mai 2014, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a primit efectiv, de la martorul denunţător suma de 6.500 Euro, în schimbul a 192 de locuri de membru în comisiile de supraveghere a unor secţii de votare de pe raza judeţului Bihor. De asemenea, cu aceeaşi ocazie, inculpata Bodonea Mihaela Florentina a promis că, în perioada imediat următoare, va mai atribui, în schimbul sumei de 150 lei/loc, încă cel puţin 100 de locuri de membri în comisiile de supraveghere ale secţiilor de votare, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", adaugă DNA.

Liderul Partidului Verde din Bihor va fi prezentată Tribunalului Bihor, cu propunerea de arestare preventivă.

Preşedintele FC Mihai Răzvan Ungureanu şi-a felicitat subalternii de la Oradea pentru corectitudinea lor. „Hoţii nu trebuie să mai fie lăsaţi să ne conducă”, a precizat acesta, iar cazul Mihaelei Bodonea „trebuie să dea de gândit tuturor celor tentaţi să fraudeze procesul electoral”.